Vodič

Lastnosti, ki odlikujejo "stiropor"

 


Ekspandirani poliester oziroma EPS, kakor pravilno pravimo stiroporu, je eden najbolj vsestransko uporabnih materialov. V veliki meri se uporablja v gradbeništvu, zaradi njegovih lastnosti pa ga srečamo v vsakdanjem življenju na skoraj vsakem koraku – je tako dodatek v prsti za gojenje rož kot material za izdelavo lončkov za kavo.
 

Izdelava

Poimenovanje stiropor velja za »domače« ime ekspandiranega polistirena, ki se je pravzaprav uveljavilo zaradi blagovne znamke, pod katero EPS izdeluje in prodaja podjetje Basf. Poznamo ga že iz časa druge svetovne vojne. Pridobiva se s pomočjo polimerizacije, tudi pri nas pa ga izdeluje kar nekaj podjetij – tako v gradbene kot druge namene, na primer za izolacijo počitniških prikolic in avtodomov.

Polisiten obstaja poleg ekspandirane tudi v ekstrudirani obliki.

Pri polimerizaciji ekspandiranega polistirena se volumen stirena s pomočjo plina pentan ekspandira, kar pomeni, da se mu poveča volumen, in to za kar zavidljivih 40 ali celo 50-krat. Kroglice polistirena se pri tem v prvi fazi segreje s pomočjo vodne pare, nato se jih nekaj časa pusti dstati, da »dozorijo«, potem pa se jih zvari oziroma oblikuje. S pomočjo kalupov jih je možno oblikovati v najrazličnejše oblike, ali pa se jih preprosto stisne v velike plošče različnih debelin, ki se nato razrežejo na primerno velikost.

Kroglice stirena se torej razširijo oziroma napihnejo s pomočjo pentana (C5H12), ki se iz ekspandiranega polistirena izloča še približno mesec dni po izdelavi. Pentan ni toplogredni plin in v zraku hitro razpade, zaradi česar stiropor ni škodljiv niti zdravju ljudi niti naravi.
 

Najpomembnejše lastnosti

Ekspandirani polistiren oz. stiropor je zaradi volumizacije material, ki ga le v dveh odstotkih sestavlja polistiren oz. »plastika«, kar 98% pa ga predstavlja zrak. Zaradi tega je neverjetno lahek, zaradi enostavne proizvodnje in dostopnega osnovnega metariala pa je tudi precej poceni.

EPS je torej »plastika«, vendar je te glede na odstotek v končnem izdelku malo, prav tako pa jo je možno reciklirati.

EPS je paroprepusten, odporen na vlago ter zagotavlja odlično toplotno in zvočno izolacijo, zaradi česar se tako pogosto uporablja v gradbeništvu. Je negorljiv, saj se v stiku z ognjem zgolj topi. Kljub temu ga ne smemo zažigati, saj se pri tem sproščajo nevarni plini, temveč je potrebno poskrbeti za njegovo recikliranje. Manjše količine »stiropora« odlagamo v rumene zabojnike za embalažo, večje količine pa je potrebno odpeljati na zbirno mesto za odpadke, od koder ga vključijo v krog reciklaže.

Prav tako je »stiropor« ploven.

Uporaba

Kako uporabiti material, ki je v 98% iz zraka?

Pravzaprav je možnosti veliko. Uporablja se za zvočno in toplotno izolacijo stavb, kjer precej pripomore k energetski varčnosti, za izolacijo počitniških prikolic in avtodomov, kot izolacijska obloga hladilnih torb, kot embalaža zamrznjenih izdelkov, embalaža (lonček) za tople napitke, za oblazinjenja, zaščito gospodinjskih aparatov in tehničnih naprav ali drugih občutljivih in lomljivih predmetov med prevozom, za rahljanje prsti za gojenje rastlin, za izdelavo električnih vodnikov in za ohišja akumulatorjev, za korita za rože, za zaboje in embalažo za dostavo (tople) hrane na dom, za rešilne jopiče in boje za plovila, za absorbcijski material v zaščitnih čeladah za najrazličnejše športe …

Največ vprašanj glede uporabe EPS se nanaša na to, kako varen je kot embalaža za hrano, torej za ohranjanje jedi in napitkov mrzlih oziroma toplih – »stiropor« je namreč energetsko učinkovitejši kot plastični in papirnati lončki ter celo keramika, poleg tega pa je seveda brez vonja in okusa. »Stiropor« pri stiku s hrano ne predstavlja nevarnosti, torej velja za čistega in zdravju neškodljivega – lahko ga torej uporabljate brez skrbi.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog