Opeka

Opeka je umetni izdelek iz gline, predelane in oblikovane v kvadre, ki je utrjen z žganjem v posebnih pečeh ali, v pokrajinah s sončnim in vročim podnebjem, včasih celo s sušenjem na soncu. Uporabljamo jo za:

  • zidove (v obliki zidakov),
  • strope,
  • kritine (strešna opeka),
  • za posebne namene (specialna opeka, radialna opeka, klinker,…)

Postopek proizvodnje

Opeke so oblikovane v posebnih, velikih kalupih oz. v masovni komercialni produkciji, kakršna je danes, nastajajo v posebnih matricah, kjer so zatem z žico razrezane na želeno velikost.

Po izdelavi se sušijo in utrjujejo v žgalnih pečeh. Po končanem žganju je potreben še poseben postopek solne impregnacije, s katero dosežejo njihovo neprepustnost in lepši zunanji videz.

Velikost in oblika

Opeka mora biti primerne velikosti in teže, da jo gradbenik lahko prime z eno roko, drugo roko pa ima prosto za rokovanje z orodjem. Klasična in najbolj priročna velikost opeke je tako širine 100 mm. V večini primerov je dolžina opeke enaka dvakratniku njene širine, pri klasični opeki bi to torej bilo 200 mm.

Uporaba

Opeka se uporablja kot gradbeni material predvsem pri gradnji objektov in pri tlakovanju. V starejših časih so bile z opeko tlakovane celo nekatere prevozne poti, ker pa se je opeka izkazala kot premalo obstojen material za ta namen, se danes uporablja le še na površinah, ki so namenjene hoji.

Za gradnjo manjših stanovanjskih objektov se je opeka dolgo uporabljala kot izključni gradbeni material. Danes, ko je ponudba gradbenih materialov na tržišču bolj pestra, se opeka še vedno uporablja kot poglavitni gradbeni material, pri še vedno najpogostejši klasični gradnji stanovanjskih hiš. Vedno pogosteje pa postaja tudi obloga hiš (fasada), ki le te ščiti pred zunanjimi vplivi in jim daje tudi bolj estetski videz. V ta namen se seveda uporabljajo posebej za to izdelane vrste opek.

Zidna opeka

Pri zidavi lahko uporabljamo polno ali votlo zidno opeko. Po velikosti oz. obliki pa ločimo klasično zidno opeko (klasične velikosti in oblike) in t.i. opečne bloke (ki jih izdelujemo v modularnih merah). Polna zidna opeka se večji del uporablja za gradnjo nosilnih zidov, medtem ko se za nenosilne predelne stene uporabljajo votle zidne opeke ali porolitne plošče.

V primeru, da gre za fasadno opeko, mora biti le ta odporna proti mrazu.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog