Steklo

Steklo je anorganski proizvod taljenje kremena, ki postane pri ohlajanju na sobno temperaturo trd in krhek. S spreminjanjem kemične sestave in načina izdelave dobimo stekla, katerih lastnosti ustrezajo najrazličnejšim namenom uporabe:

 • plosko steklo: sem štejemo okensko steklo (namenjeno zastekljevanju), tanko steklo (namenjeno uokvirjanju), žično steklo (uporablja se v arhitekturi, pri izdelavi vozil, letal,…);
 • valjano steklo: surovo steklo (namenjeno zastekljevanju, izdelavi pohištva), prizmatično steklo (namenjeno zastekljevanju in izdelavi svetil), žično valjano steklo (uporabljamo pri gradnji stavb, pri izdelavi streh);
 • zrcalno steklo: uporabljamo za izdelavo zrcal, izložb,…;
 • votlo steklo: uporabljamo za posodo (steklenice, kozarci,…), za izdelavo svetil, za izdelavo laboratorijskih pripomočkov;
 • stiskano steklo: za najrazličnejše uporabne predmete in v obliki steklene opeke, za gradnjo objektov, pokrivanje streh;
 • vlaknato steklo: steklena preja, volna, vata, ki se prav tako uporabljajo v gradnji za izdelavo izolacij in filtrov.

Uporaba stekla pri gradnji

Steklo je v gradbeniški stroki nepogrešljiv pripomoček že vse od 11. stoletja. Steklo se pri gradnji uporablja predvsem v treh oblikah, glede na to tudi ločimo tri vrste stekla, namenjenega gradnji:

 • okensko steklo (namenjeno zastekljevanju oken, balkonov);
 • za notranje zastekljevanje površin (ogledala, okrasno steklo …);
 • arhitekturni element stavbe (fasada, deli stavbe,…).

S predelavo stekla v industrijskih procesih dobimo steklena vlakna, ki jih pri gradnji uporabljamo kot izolacijski material za stene in strehe.

Penjeno steklo

Penjeno steklo je že dolgo poznan gradbeni material, ki pa je razmeroma drag, zato je njegova uporaba pri gradnji objektov pogosto zelo omejena. Je steklena masa, v katero so s kemičnim postopkom vneseni mali mehurčki plina. Ti mehurčki dajejo materialu večjo lahkost, večjo trdnost, negorljivost in dobro izolativnost. Penjeno steklo ne prepušča vode.

Penjeno steklo se na tržišču prodaja v dveh oblikah:

 • v razsutem stanju (hasopor),
 • v kockah (velikost cca 5x5 cm, nepravilnih oblik).

Penjeno steklo se danes v gradbeništvu uporablja predvsem za pripravo podlage pred temeljenjem pri gradnji pasivnih hiš.

Stekleni zidaki

Stekleni zidaki so prozorni zidaki, narejeni iz stekla in so na voljo na tržišču v različnih barvah in oblikah. Med njimi ločimo enoslojne in dvoslojne zidake. Slednji so narejeni iz dveh vlitih steklenih slojev, ki sta med seboj spojena s stopljenim steklom in omogočajo večjo izolacijo.

Stekleni zidaki se uporabljajo za gradnjo predelnih sten v notranjosti gradenj, kadar želimo ohraniti čim večjo količino dnevne svetlobe tudi v prostoru, ki ga pregrajujemo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog