Cement

Cement je hidravlično vezivo, ki je kljub številnim novim gradbenim materialom še vedno najpogosteje uporabljan material v gradbeništvu. Ko mu dodamo vodo, se začne kemični proces, pri katerem se cement strjuje. S strjevanjem nastane trikalcijev silikat, ki je osnova trdnosti betona.

Cement kot hidravlično vezivo, so prvi izumili Egipčani, kasneje pa ga ponovno odkrili Grki in Babilonci. Uporabljali so ga tudi Rimljani, ki so mu za večjo trdnost oz. vezljivost dodajali vulkanski pepel, podobno vezivo kot cement pa so pri gradnji uporabljali še Azteki.

Vrste cementov

Cement, ki se najpogosteje pojavlja na tržišču in je namenjen široki potrošnji je t.i. portlandski cement, z dodatkom žlindre ali pucolana, ki je svoje ime dobil po barvi kamna z otoka Portland (to je bila rdeče-rumena barva, kakršen je bil tudi takratni strjeni cement). Portlandski cement je bil prvič izdelan iz mešanice apnenca, gline in mavca, v visokotemperaturnem postopku, ki iz mešanice izloči ogljikov dioksid in kemično poveže primarne sestavine v novo snov. Portlandski cement pod tem imenom in izdelan na ta način je prvi patentiral Anglež Joseph Aspdin, leta 1824.

Danes portlandski cement pridobivajo z mletjem portland cementovega klinkerja z določeno količino sadrovca in drugih pomožnih sredstev za mletje.

Najpogostejša raba portlandskega cementa je v proizvodnji betona in betonskih izdelkov. Beton je gradbeni material, sestavljen iz mešanice gramoza in peska, cementa ter vode.

Poleg portlandskega cementa, se v gradbeništvu pogosto uporabljata še metalurški in aluminatni cement. Poleg teh pa poznamo še specialne cemente.

Sestavine cementa

Cement je sestavljen iz:

  • portland cementnega klinkerja (sestavljen predvsem iz snovi, ki nastajajo pri sintranju kalcijevega oksida, silicijevega oksida, aluminija in železa),
  • dodatkov za reguliranje vezanja (sadra, andihrid, sadrovec) in mletja,
  • žlindre iz visokih peči (hitro ohlajena žlindra, ki nastane pri proizvodnji surovega železa v visoki peči),
  • naravnih ali umetnih pucolanov.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog