Apno

Apno je vezivo, ki se uporablja pri izdelavi malt, čeprav ga v zadnjem obdobju vse bolj nadomešča cement, ki malti daje večjo trdnost in hitrejšo sušljivost.

Žgano apno

Je po kemijski sestavi kalcijev oksid, bela, jedka, trdna, kristalna snov, ki nastane pri žganju apnenca v peči, na visoki temperaturi, tja do 900 stopinj Celzija. Pri žganju na tako visoki temperaturi se iz apnenca izloči ogljikov dioksid, v nepovratni kemični reakciji. Segrevanje na nižji temperaturi bi omogočalo zgolj povratno kemično reakcijo, kar bi pomenilo, da bi kalcijev karbonat reabsorbiral kalcijev dioksid iz zraka. Ta kemična reakcija, ki se uporablja za pridobivanje žganega apna, je bila ena prvih kemičnih reakcij, ki jih je človek odkril.

Kot komercialen produkt, žgano apno pogosto vsebuje še magnezijev oksid, silicijev oksid in manjše količine aluminijevega in železovega oksida.

Gašeno apno

Kemijsko ime gašenega apna je kalcijev hidroksid. Je brezbarven ali bel prašek, ki ga pridobivamo z gašenjem žganega apna z vodo. Pridobivamo pa ga lahko tudi z mešanjem vodne raztopine kalcijevega klorida in vodne raztopine natrijevega hidroksida.

Zaradi močnih sestavin, je gašeno apno uporabljivo v različne namene, med drugim tudi za izdelavo apnene malte.

Pri delu z gašenim apnom moramo biti pazljivi, saj lahko prevelika količina kalcijevega hidroksida povzroči številne zdravstvene težave in resno ogrozi naše zdravje. Med problemi, ki jih lahko povzroča so predvsem:

  • težave z dihanjem,
  • notranje krvavitve,
  • hipotenzija (nevarno nizek krvni tlak),
  • druge zdravstvene težave.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog