Vodič

Energijsko učinkovita prenova stanovanjskih stavb

Ali je prenova stanovanjskih stavb potrebna?

Vse starejše stanovanjske stavbe so energijsko potratne, tudi bivanje v njih ni udobno niti zdravo. Za ogrevanje porabijo stanovalci ogromno energije, veliko preveč. Tako je po celi Sloveniji. Energija pa je vedno dragocenejša in dražja. Za znižanje stroškov je poleg spremembe bivalnih navad potrebno povečati energijsko učinkovitost stavb in zmanjšati rabo energije v stavbah. Veliko pozornost je treba nameniti tistim ukrepom, ki največ prispevajo k celoviti obnovi obstoječih stavb.

Pred načrtovanjem in izvedbo ukrepov za povečanje energijske učinkovitosti morate poznati lastnosti svoje stavbe. Enostaven izračun letne rabe energije za ogrevanje stanovanjske površine pokaže energijsko število stavbe. Zgrozili se boste, ko boste videli, da porabite vsaj pet krat več energije, kot bi jo porabili v enako velikem stanovanju, zgrajenim skladno z aktualno zakonodajo! Vendar je tudi ta, zakonsko zadostna rabe energije prevelika: po letu 2020 bo dovoljeno graditi samo hiše, ki bodo rabile zelo malo energije za ogrevanje, torej skoraj nič energijske hiše.

Kaj je prvi korak?

Enostavni energetski pregled lahko s pomočjo navodil na spletu naredite sami, prav tako oceno kakovosti bivanja. Svetujem, da si izračunate energetsko število stavbe. Nato pripravite plan energijske sanacije stavbe tako, da bo potrebno manj energije za ogrevanje, hkrati pa se bodo zboljšali bivalni pogoji. Prioriteto ukrepov določite glede na nujnost ukrepa, stanje zgradbe in vračilo investicije. Če boste ukrepe izvajali fazno, naj bodo tako medsebojno usklajeni, da se bodo dopolnjevali. Toplotna izolacija zunanjega ovoja stavbe naj bo znatna, izolacije naj bo kar se da veliko. Poleg tega je pomembna raba obnovljivih virov energije, učinkovite ogrevalne naprave, prezračevanje z vračanjem energije odpadnega zraka, odprava toplotnih mostov, energijsko učinkovita okna, raba dnevne svetlobe, uporaba varčnih gospodinjskih aparatov, energijsko učinkovita priprava in raba sanitarne vode, pasivni in aktivni princip rabe sončne energije, zmanjševanje toplotnih izgub ter podobni ukrepi. Načrtujte prenovo svoje hiše ambiciozno, učinkovito, obnovljivo. K načrtovanju vključite stroko: ključen je dober projekt energijsko učinkovite prenove, ki ga naredijo skupaj arhitekt in projektanti. Če se boste zanašali samo na zagotovila izvajalcev ali priporočila trgovcev, sanacija ne bo učinkovita, saj posamezni izvajalci, ne glede na to, kako so usposobljeni, ne obravnavajo stavbe celovito.

Kako učinkoviti naj bodo ukrepi energijske prenove?

Pri posameznih ukrepih ne gre pretiravati, naj bodo medsebojno usklajeni. Pri menjavi oken upoštevajte energijsko bilanco izgub/dobitkov in delež dnevne svetlobe. V večini primerov je sodobna dvojna energijsko učinkovita zasteklitev (UW=1.0 W/m2K) energijsko ugodnejša od trojne, pa še cenejša je! Po zamenjavi oken je potrebno spremeniti bivalne navade in prostore večkrat dnevno intenzivno kratkotrajno prezračevati, še bolje pa je vgraditi mehansko prezračevalno napravo. Najpogosteje uporabljen toplotnoizolacijski material, ki zagotavlja najboljše razmerje med ceno in učinkovitostjo, je stiropor oz. ekspandirani polistiren (EPS) in v zadnjem času črn stiropor (EPS z dodanimi delci grafita). Pri izbiri toplotne izolacije za starejše stavbe je v pomoč priporočilo Eko sklada za minimalno debelino toplotne izolacije. Svetujem, da jo vgradite več, kot so minimalne zahteve po kriteriju Eko sklada za finančno spodbudo:

opis

oznaka,
komercialno ime

toplotna prevodnost
λ (W/mK)

min. zahteve za izolacijo fasade, 13SUB-OB12 v cm

ekološka primernost

toplotna izolacija

brez oznake

0,045

15


EPS, stiropor

EPS 70

0,039

13

+

črn stiropor

Fragmat NEO SUPER F

0,032

11

+

XPS

Jubizol XPS

0,032

11

+

fenolna pena

weber.therm plus ultra 022

0,022

8

+

kamena volna

KNAUF FPPL - lamela za kontaktne fasade

0,040

14

++

kamena volna

KNAUF plošče za kontaktne fasade PTP-035

0,035

12

++

mineralne
toplotnoizolacijske
plošče

Ytong Multipor

0,042

14

++

 lesno vlaknene plošče 

 STO thermo wood 2

0,043

15

+++

pluta

RÖFIX
CORKTHERM

0,040

14

+++


Eko sklad nudi finančne spodbude za energijsko učinkovito prenovo večstanovanjskih stavb 13SUB-OB12, za enostanovanjske stavbe pa bo nov razpis predvidoma januarja 2013. Torej, za večstanovanjske stavbe čim prej pridobite dokumentacijo za izvedbo, naj vam pomaga arhitekt, oddajte vlogo za finančno spodbudo in izvedite ukrep. Pri enostanovanjskih stavbah pa počakajte na nov razpis. Do takrat je dovolj časa, da naložbo skrbno načrtujete. Naročite projekt za izvedbo, preglejte reference, primerjajte prejete ponudbe, izberite dobrega izvajalca… Za brezplačne, strokovne in nevtralne nasvete obiščite energetsko svetovalno pisarno ENSVET v vaši bližini www.ensvet.si.

Matjaž Valenčič,
energetski svetovalec,
[email protected]

Nastanek besedila september 2012.


Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog