Vodič

Izolacija iz kokosovih vlaken 

Težnja po sonaravnem bivanju ponovno zahteva tudi uporabo čim bolj preprostih in čim bolj naravnih gradbenih materialov. Med temi so tudi kokosova vlakna, ki jih uporabljamo za izolacijo – tako toplotno kot zvočno.
 

Zakaj izbrati kokosova vlakna?


Kokosova vlakna uporabljamo tako za stenske kot talne obloge oziroma kot osnovo za polaganje drugih oblog (npr. laminata), z njimi lahko izoliramo ostrešje, stene in tudi fasade. Zakaj? Ker so popolnoma naraven izolator, ki velja za zdravega in za razliko od marsikaterih drugih sodobnih izolacijskih materialov ne povzroča dihalnih težav ter ne draži kože. Kokosova vlakna so odporna na plesen, vlago in bakterije, ter niso privlačna za žuželke in glodavce – vlakna namreč ne fermentirajo in zato zanje niso prebavljiva.
 

Postopek izdelave


Kokosova vlakna se pridobivajo iz zunanjega dela plodov kokosovih palm – iz debelega mesnatega ovoja, ki obdaja kokosov oreh, in pri njegovem padcu iz višav skrbi, da trda lupina v notranjosti oreha ne poči. Ko v lupine zarežejo in iz njih odstranijo plodove, jih pol leta namakajo, pri čemer »zeleni« del lupine strohni, vlakna pa se ohranijo. Ta vlakna so poleg plute edina rastlinska vlakna, ki imajo zaprte zračne celice – in prav zaradi tega so odličen izolator.

Po namakanju kokosova vlakna sperejo, osušijo in mehansko prečešejo, nato pa se niti strojno spremeni v debele plošče, pri čemer je v pomoč tudi naravno vezivo. Gre za prepletanje, ne pa tkanje, in med vlakna v strukturi se ujame zrak. Plošče so različne debeline in običajno tehtajo 80 ali 100 kilogramov na kubični meter, njihova trdota pa je odvisna od tega, za kakšno uporabo so namenjene (lahko so mehkejše ali trše). Toplotna prevodnost plošč za izolacijo iz kokosovih vlaken je od 0,042 do 0,05.

Tekstura plošč je na otip mehka in dobro vpija zvok, prav tako pa se ob mehanskih pritiskih vda in nato ponovno vrne v prvotni položaj, ne da bi se vlakna lomila ali drobila. Nihanja v temperaturi na kokosova vlakna ne vplivajo, prav tako pa se v njih ne nabira statična elektrika.
 

Ekološko neoporečna izolacija


Izolacija iz kokosovih vlaken velja za izjemno ekološko oziroma naravno, saj pridobivanje osnovne surovine ne obremenjuje okolja, za izdelavo ni potrebnih kemikalij in potrebne je malo energije, prav tako pa ne obremenjuje okolja v primeru, da jo po uporabi zavržemo. Vendar pa menjava izolacije v postopku prenove ali ob rušenju stare stavbe ne pomeni, da moramo izolacijo iz kokosovih vlaken odpeljati na smetišče – uporabimo jo lahko kot dodatek prsti za vrtne rastline in lončnice, saj odlično skrbi za rahljanje zemlje.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog