Vodič

Prizme - estetika in funkcionalnost


Stekleni zidaki oziroma prizme so edini gradbeni material, ki prepušča svetlobo, poleg tega pa je tudi odporen na ogenj, nudi zvočno ter toplotno izolacijo, je odporen na udarce ali celo neprebojen, ter tako močan, da lahko podpira tudi velike teže. Še bolje pa je, da jih je tako enostavno »zlagati«, da se lahko dela z njimi lotite kar sami.

Prizme so nekdaj služile večinoma zgolj kot svetlobni element na stopnišču, zahvaljujoč izboljšavam v tehnologiji izdelave, pa so danes gradbeni element, s katerim lahko poživite sleherni prostor svojega doma. Stekleni zidaki so glede na vrsto stekla primerni tako za svetlobne elemente kot notranje in zunanje stene, z njimi si lahko pozidate prostor za prho, pult, jih vzidate v strop ali tla – torej so uporabne povsod tam, kjer želite pridobiti v svoj dom več svetlobe, pa tudi kot dekorativni element.

Sodobno in prilagodljivo

Prizme so primerne za vsak tip arhitekture, tako sodoben kot rustikalen, še posebej pa so priporočljive za uporabo v manjših prostorih – več svetlobe namreč prostor optično poveča in mu daje dodatno toplino.

Količino svetlobe je možno »nastaviti« s tipom stekla, prav tako pa se je možno odločiti za prizme, ki skrivajo pred neželenimi pogledi – steklo je lahko neravno, brušeno, peskano ali obarvano, zaradi česar je podoba na drugi strani nejasna. Takšni stekleni zidaki so priporočljivi tako zaradi intime kot zato, ker pri uporabi v zunanjih stenah manj odbijajo sončno svetloba ter tako ne povzročajo neprijetnega bleščanja.

Prizme pa so seveda prilagodljive tudi glede oblike in velikosti. Marsikdo pomisli pri prizmah zgolj na klasične steklene »kockice«, a prizme so lahko tudi precej večje, na primer v velikosti 40 x 40 cm. Prav tako niso vedno kvadratne – obstajajo tudi pravokotne, okrogle, celo trikotne in osemkotne.

Praktično in enostavno

Stekleni zidaki imajo skoraj neomejeno življenjsko dobo in ne potrebujejo vzdrževanja, saj so odporni na vlago in čistila. Kadar jih uporabljate kot element v kopalnici, se na njih seveda nabere vodni kamen, a odstranite ga lahko s čistili. Nekaj več pozornosti zahtevajo zgolj fuge, zato je smiselno izbrati sistem, pri katerem so te nevidne.

Omenili smo že, da se »sestavljanja« prizem lahko lotite sami. Pri tem je seveda nujno, da pričnete na trdni in močni podlagi. Poleg zidakov boste potrebovali še lepilno sredstvo, stik s tlemi ali stropom pa boste zapolnili s silikonom.

Tehnična dovršenost

Vsi stekleni zidaki so odporni na vibracije, blažje potrese in udarce. Večina jih je odlično odpornih na ogenj, prizme za uporabo v zunanjih zidovih pa nudijo tudi protivlomno zaščito ali so celo neprebojne (kar je pomembno na primer pri bankah). Posebna moč odlikuje tudi steklene zidake, iz katerih lahko izdelate »prosojna« tla ali strop. Prizme zadostujejo tudi zahtevam po energetski varčnosti in nudijo zadostno izolacijo, hkrati zagotavljajo še zvočno izolacijo.

Uporaba

Zgolj nekaj steklenih zidakov je dovolj, da postane prostor med štirimi stenami bolj živahen, bolj poseben, in odraz vašega življenjskega stila. Prizme lahko uporabite kot alternativo keramičnim ploščicam, kot ločitveni element ali del pohištva.

V kopalnicah se prizme uporabljajo predvsem za gradnjo sten, ki nadomeščajo zavese oziroma kabine za prhe in kopalne kadi, lahko pa jih uporabite tudi namesto okna.

Prizme se tudi v kuhinji pogosto uporabljajo v bližini vode, torej nad pomivalnim koritom, saj jih je enostavno očistiti, lahko pa z njimi pozidate tudi spodnji del delovnega pulta.

Steklene zidake lahko uporabite zgolj za dekoracijo, na primer za obzidavo vrat, iz njih lahko naredite ograjo stopnišča, galerije ali balkona, ali pa med seboj zgolj ločite dele prostora, ki imajo različno namembnost.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog