Vodič

Postavitev televizijskega sprejemnika

Brez televizije si danes težko predstavljamo življenje. Preko tega okna v svet pridobivamo informacije ob gledanju poročil, se sproščamo ob gledanju filmov ter zabavnih oddaj in se izobražujemo ob dokumentarnih oddajah. Tudi ob pojavi interneta gledanje televizije še vedno ostaja ena najljubših oblik sprostitve in jo najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu.

Ko se selimo v nov dom, moramo skrbno izbrati prostor za televizijo in izmeriti koliko mora biti oddaljena od sedežne garniture oz. mesta iz katerega jo bomo gledali, saj je v nasprotnem primeru gledanje lahko neudobno, naše oči pa se hitreje utrudijo.

Prvo moramo izbrati mesto, kamor bomo postavili ali obesili TV. Stare televizije s katodnimi zasloni (CRT) so bile veliko težje in večje, zato smo jih lahko postavili na omaro, mizo ali kak drug kos pohištva, pri novejših LCD in plazma televizijah pa imamo več možnosti.

Če želimo namestiti LCD ali plazmo, jo lahko s podstavkom postavimo na polico ali omarico, lahko pa jo obesimo na steno s pomočjo nosilca. Nekatere televizije imajo nosilec oziroma nastavke že zmontirane. V tem primeru televizijo samo obesimo ali privijemo na steno. Tako bomo prihranili največ prostora, poleg tega pa bo tudi odlično videti. V primeru, da nosilca ne dobimo skupaj s televizijo pa ga kupimo posebej in na steno zmontiramo sami.

Montaža nosilca na steno ni preveč zahtevna, zato se jo lahko loti vsak sam. Potrebujemo le osnovno orodje in malo spretnosti.

Če želimo televizijo obesiti na steno, moramo predhodno dobro premisliti na katerih mestih v našem stanovanju imamo vtičnice. Če vtičnic nimamo na višini, bodo kabli, s katerimi je tv priklopljen na elektriko, skazili videz stene. Tudi kabel za anteno in povezava z DVD-jem bi morala biti skrita, zato je najbolje, da je speljana v steni. V nasprotnem primeru bo veliko bolje videti, če bo televizija na lepem stojalu.

Najprej se moramo odločiti, na katero mesto bomo televizijo postavili. Idealno je, če televizor stojiv višini vaših oči, se pravi med 90 in 110 cm od tal. Upoštevati moramo tudi oddaljenost televizije od sedežne garniture. Če je ta razdalja prevelika ali premajhna, se naše oči hitreje utrudijo, zato moramo ugotoviti, kakšna razdalja nam najbolj ustreza. Pri LCD televizorjih in plazmah so velikosti ekranov veliko večje, kot so bile pri standardnih katodnih televizijah, zato včasih nimamo občutka, kako daleč moramo sedeti. Pri tej odločitvi je najbolje, da ravnamo po občutku, pri tem pa upoštevamo približne smernice pri določitvi razdalje.

Velikost ekrana merimo po diagonali, navadno v centimetrih ali palcih (inčah). Za stare katodne televizije v osnovi velja, da moramo biti od ekrana oddaljeni tri do štirikratno dolžino diagonale. To pomeni, da je pravilna oddaljenost od ekrana z diagonalo 80 cm od 2,4 do 3,2 m.

Pri sodobnih LCD in plazma televizijah pravila o oddaljenosti od ekrana niso tako stroga. Tudi če sedimo bližje, ne bomo imeli občutka, da je slika manj kakovostna. Kot priporočeno oddaljenost od širokozaslonskega ekrana približno 1,5 do trikratnik razdalje njegove diagonale. To pomeni, da je pri zaslonu 81 cm (32 inčev) primerna oddaljenost sedenja od 1,2 do 2,4 m.

Preglednica: Oddaljenost mesta sedenja od LCD ali plazma televizije

Diagonala zaslona

Oddaljenost sedenja (m)

cm

inče

od

do

48

19

0,7

1,4

56

22

0,8

1,7

66

26

1,0

2,0

81

32

1,2

2,4

94

37

1,4

2,8

102

40

1,5

3,1

107

42

1,6

3,2

117

46

1,8

3,5

119

47

1,8

3,6

132

52

2,0

4,0

140

55

2,1

4,2

142

56

2,1

4,3


Pomembno je, da pri oddaljenosti televizije od sedežne garniture upoštevamo tudi želje drugih članov gospodinjstva. Če z nami živijo starejši ljudje, ki slabše vidijo, sklenemo kompromis, še posebej, če nimamo fotelja, ki bi ga lahko oddaljili ali približali televiziji. Tako bo gledanje televizije udobno in prijetno za vse družinske člane.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog