Vodič

Notranja senčila
Zunanja senčila so namenjena predvsem zaščiti pred prekomernim segrevanjem notranjosti poleti ter prekomernim ohlajanjem pozimi, hkrati pa tudi ščitijo okensko površino oziroma steklo in lahko nudijo tudi protivlomno zaščito. Notranja senčila pa so dejansko namenjena zgolj trojemu: senčenju, zakrivanju pred pogledi iz zunanjosti in ustvarjanju lepšega videza doma.

Notranja senčila so večinoma precej poceni, še zlasti, če se ne odločimo za izdelavo po meri, temveč jih kupimo v prodajalni z opremo in dekoracijo za dom, nato pa jih zgolj po dolžini prilagodimo velikosti domačih oken in vrat. Vendar pa je pri poceni senčilih seveda potrebno vzeti v zakup tudi to, da verjetno niso najboljše kakovosti. Materiali so namreč precej različni – nekatere vrste tekstila so bolj dovzetne za prah kot druge, mehanizmi zastiranja in odstiranja se lahko pokvarijo ali začnejo zatikati prej ali kasneje …

Zavese


Najbolj klasična notranja senčila so vsekakor zavese. Te so bile kar dolgo časa iz mode, vendar se vračajo, saj ni mogoče prezreti dejstva, da so še vedno najbolj raznolike – nudijo največjo pestrost materialov, oblik, barv in vzorcev, zaradi česar jih lahko primerno oblikujemo tako za klasična kot izjemno sodobna stanovanja. K zavesam spada še en precej dekorativen element: karnisa. Tudi karnisa oziroma vodilo je lahko iz različnih materialov in bolj ali manj dekorativna, tako se lahko odločamo med "baročno okrašenimi” ali takšnimi, ki so zgolj v obliki preproste žice.

Če se boste odločili svoj dom opremiti z zavesami, razmislite o tem, kje morajo biti te bolj in kje manj prosojne. S težkimi zavesami je možno v domu ustvariti tudi popolno temo, z lahkimi, prosojnimi zavesami, pa spustimo v prostor dovolj svetlobe, a ga zakrijemo pred pogledi. Vsekakor pa ni nujno, da zavesa prekriva celotno okno – pada lahko samo do njegove polovice, ali pa tudi od sredine navzdol, da je zgornji del odkrit.

Žaluzije


Notranje žaluzije so večinoma izdelane iz aluminija, lahko pa se uporabljajo tudi drugi materiali, na primer plastika ali letvice iz tankih listov lesa. Prednost žaluzij je v tem, da jih lahko uporabljamo tako na klasičnih kot strešnih oknih, kjer običajnih zaves ne moremo, še bolj pa je pomembno, da je količino svetlobe enostavno regulirati: žaluzije odpremo ali zapremo, dvignemo ali spustimo – ročno ali tudi z daljinskim upravljalnikom. Žaluzije so pred leti v veliki meri izpodrinile klasične zavese, vendar so zadnje čase nekoliko manj priljubljene, saj delujejo hladno, poleg tega pa večina ponudnikov ponuja majhen nabor barv.

Če so vam žaluzije zaradi praktičnosti uporabe všeč, razmislite o tem, za kakšno širino lamelnih trakov se boste odločili. Odveč ni niti razmislek o tem, ali ne bi med seboj v eni žaluziji kombinirali aluminijastih trakov v različnih barvah – to lahko pomaga ustvariti zelo sodoben videz.

Če boste namestili žaluzije, ki se upravljajo z vrvico, pazite, da vrvico po dvigu žaluzije vedno „pospravite” izven dosega majhnih otrok.

Lamelne zavese


Včasih so se uporabljale zgolj v poslovnih prostorih, danes pa so lamelne zavese priljubljene tudi v domovih. Lamelne zavese lahko prilagodimo različnim oblikam oken, na voljo so različne širine trakov, različni materiali, barve in celo vzorci, zato so lahko bolj ali manj prosojne. Nekatere lamele so izdelano celo iz materialov, ki so videti pomečkani ali „zalikani” kot harmonika. Lamele se upravljajo ročno, s stikalom ali daljinskim upravljalnikom.

Pri izbiri lamel se osredotočite na barve – tudi tu lahko na enem oknu kombinirate več barv. Materiali naj bodo antistatično obdelani in pralni, saj je možno lamele enostavno sneti in celo oprati v pralnem stroju (lamele je potrebno zviti in speti). Lamelne zavese so nekoliko manj primerne za družine z majhnimi otroki – ti namreč hitro potrgajo tanke vrvice, ki povezujejo posamezne lamele, ali pa s potegom za lamelo odlomijo jeziček, s katerim je lamela vpeta na nosilec.

Plise zavese


Plise zavese so izdelane iz tkanine, vendar po svojem „nagubanju” precej spominjajo na žaluzije. Namestimo jih lahko tudi na strešna okna in okna nepravilnih oblik, njihova glavna prednost pa je podobna kot pri zavesah: množica barv, vzorcev in debelin tekstila. Pravzaprav pa sploh ni nujno, da so iz blaga – lahko so tudi iz domiselnih inovativnih materialov ali celo iz papirja.

Pri plise zavesah je pogosto treba poiskati pravo ravnotežje med lepim videzom in praktičnostjo vzdrževanja oziroma čiščenja, še zlasti, če material ni odporen na prah.

Roloji


Roloji so pravzaprav „zavese v rolici”, saj se tkanina navije na navojnico. Lahko gre za odprt sistem, kjer se navojnica oziroma cev vidi, ali pa za zaprt sistem, kjer se rolo spravi v zaprto kaseto. Sistem je lahko enojen ali dvojen – tako imamo lahko tik ob oknu rolo s prosojno tkanino, nato pa po potrebi preko njega potegnemo še rolo z gostejšo tkanino, ki skrbi za večjo zatemnitev. Tkanine so lahko različnih barv in z različnimi vzorci. Poleg rolojev iz tekstila poznamo tudi roloje iz drugih materialov, na primer iz bambusa. Če želimo rolo namestiti na strešno okno, so potrebna stranska vodila.

Roloji so primerni za okna, ne pa tudi za vrata.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog