Vodič

Zaščita lesa pred vremenskimi vplivi

Les je naraven material, ki ima svoj življenjski cikel. Če želimo podaljšati njegovo življenjsko dobo, ga moramo ustrezno zaščititi. Da bi se lažje odločili kako in s čim bomo les zaščitili, moramo najprej poznati uničujoče dejavnike pred katerimi ga bomo zaščitili:

  • vlaga – vlažen les predstavlja ugodne življenjske pogoje za žuželke in glive;
  • svetloba (vidna, UV, IR) - les je odličen absorber sončne svetlobe; sicer ne prodre globoko v les, vendar kljub temu z nizom kemičnih procesov s časom uniči plast za plastjo.

 
Zaščita konstrukcijskega pohištva
Zaščita lesa, ki več desetletij služi kot nosilno ogrodje objekta spada med najpomembnejše zaščite konstrukcije. Da les kakovostno zaščitimo, je pomembno že zato, ker to po njegovi vgradnji najverjetneje ne bo več možno. To velja predvsem za les v ostrešju, ki bo z ene strani pokrit s streho, z druge strani pa nam bo dostop onemogočala izolacija in zaključni sloj (predvsem v primeru bivalne mansarde).
Les ostrešja zaščitimo z naslednjimi ukrepi:

  • vodi moramo zagotoviti prost odtok (ustrezni nakloni);
  • površina mora biti kakovostno mehansko obdelana (skobljanje, brušenje);
  • spoji morajo biti pravilno oblikovani;
  • pri načrtovanju strehe ne smemo pozabiti na zračne mostove, ki bodo omogočili sušenje ostrešja v primeru vdora vode, tako meteorne kot kondenzne vode;
  • les impregniramo z biocidi in fungicidi že pred vgradnjo.


Zaščita lesa v stanovanju
Klub temu, da je les (parket, pohištvo…) v stanovanju zaščiten pred zunanjimi vremenskimi vplivi, bo nanj še vedno delovala sončna svetloba, ki prodre skozi okna. Posledica je sprememba barve lesa. Klub različnim premazom, se bomo temu pojavu težko izognili, saj različni prozorni laki še vedno prepuščajo del svetlobe.


Zaščita vrtnega pohištva
Na žalost vedno ne moremo zagotoviti takšnih pogojev, da bi bil les ves čas suh. Razne vrtne ograje, balkonske ograje, zunanji opaži, vrtne ute, predvsem pa les vgrajen v zemljo (stebri, pragovi), predstavljajo ugodne razmere za lesne škodljivce. Samo površinski premazi kot so razne oljne barve in lazure ne bodo dovolj. Spremenijo le videz lesa ter ga ščitijo pred vremenskimi dejavniki. Tovrstne lesne izdelke je treba pred vgradnjo preventivno zaščititi s kemičnimi sredstvi (biocidi in fungicidi), ki bodo globoko prodrli v les ter ga impregnirali. Tovrstne premaze je potrebno tudi zaščititi ter tako preprečiti njihovo izpiranje in hlapenje iz lesa. Za površinsko zaščito izberemo sredstvo, ki bo hkrati les ščitilo tudi pred vremenskimi vplivi.

Seveda pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da nobena zaščita ne bo trajala večno. Zaščitne premaze obnavljamo približno na vsakih 5 let, oziroma tudi prej, če opazimo, da je zaščitni nanos že prej poškodovan.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog