Okenski okvirji

Toplotna prehodnost okvirja je odvisna predvsem od materiala, iz katerega je narejen. Najpogosteje se za okenske okvirje uporabljajo les, plastika, aluminij in razne kombinacije teh treh materialov. Vsak izmed teh materialov ima svoje prednosti in pomanjkljivosti.

Okenski okvirji iz lesa

Lesene okenske okvirje izdelujejo iz lesa smreke, jelke, hrasta, macesna itd. Leseni okvirji so prijetni na pogled in dobro toplotno izolativni, saj imajo majhno toplotno prehodnost. Njihova glavna pomanjkljivost je ta, da reagirajo na vplive iz okolja in zaradi tega sčasoma izgubijo svojo prvotno obliko, če jih ne zaščitimo z ustreznimi premazi. V primerjavi z okenskimi okvirji iz drugih materialov, so leseni relativno dragi in imajo krajšo življenjsko dobo.  

Okenski okvirji iz umetnih mas

Okenski okvirji iz umetnih mas so tako kot leseni dobro toplotno izolativni, a odpornejši na zunanje vplive. Vzdrževanje okvirjev iz umetnih mas praktično ni potrebno, saj jih za razliko od lesenih ni treba premazovati z zaščitnimi plastmi. Ker se tudi okvirji iz tega materiala ščasoma lahko začnejo povešati, mora biti v okna z velikimi odprtinami vgrajen kovinski vložek, ki prepreči ukrivljanje. Okvirji iz umetnih mas so navadno najcenejši izmed treh omenjenih, njihova trajnost pa je odvisna od vrste plastične mase.  

Okenski okvirji iz aluminija

Aluminijasti okvirji so od vseh treh omenjenih najbolj vzdržljivi, njihova življenjska doba pa je praktično večna. Temu primerno so okvirji iz tega materiala navadno tudi dražji od lesenih ali plastičnih. Imajo najboljšo konstrukcijsko togost, kar omogoča vgradnjo velikih in težkih stekel, z njimi pa dosežemo visoko stopnjo varnosti in izolativnosti. Velika prednost aluminijastih okvirjev je tudi ta, da ne potrebujejo nikakršnega vzdrževanja.  

Kombinacija lesenih in aluminijastih profilov

Kombinacija teh dveh materialov je zelo praktična, saj je leseni del na notranji strani prijeten na pogled in nudi dobro toplotno izolativnost, aluminijasti del na zunanji strani pa kljubuje vremenskim vplivom.

 

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog