Strešna okna

Glavna naloga strešnih oken je osvetljevanje mansarde z naravno svetlobo in zračenje. Ne glede na to, kako majhno je podstrešje, dodatna svetloba prostor polepša, mu doda toplino, ter s tem poveča bivalno udobje.

Za doseg optimalnega učinka osvetlitve moramo upoštevati naslednje:

  • pozorno moramo izbrati velikost in obliko strešnih oken in jih postaviti na tako mesto, da bo svetloba enakomerno osvetljevala celoten prostor; spodnji rob okna naj bi bil v višini do enega metra, saj se previsoko postavljena okna težko odpirajo in čistijo; pri tem moramo upoštevati tudi naklon strehe; običajno velja, da morajo biti pri manjšem naklonu strehe okna daljša;
  • količina svetlobe je odvisna tudi od materialov v prostoru; klasične bele stene odbijajo do 80 % svetlobe, medtem ko les odbija le 40 % svetlobe;
  • zastekljena površina mora biti po slovenskih standardih velika vsaj 20 % celotne tlorisne površine prostora; na trgu lahko izbiramo med različnimi velikostmi oken; lahko se odločimo za eno večje strešno okno, ali več oken klasične velikosti, ki skupaj učinkujejo kot steklena streha.

Poleg velikosti, se lahko odločamo tudi med vrsto zasteklitve in materialom okenskega okvirja. Pri nas se za zasteklitve najpogosteje uporabljajo izolacijska stekla. Tudi okvirji so iz različnih materialov, najpogosteje iz lesa, PVC ali aluminija.

Strešna okna se razlikujejo tudi po načinu odpiranja. Obstajajo različni sistemi odpiranja, vsak pa ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Glavna prednost strešnih oken, ki imajo ročko za odpiranje na zgornji strani, je, da pohištvo postavljeno pod okno ne ovira odpiranja. Pri oknih z ročico na spodnji strani pa mora biti prostor pod oknom prazen. Okna so lahko vpeta tudi v sredini, njihova glavna prednost pa je lažje čiščenje. Obstajajo tudi okna, ki se lahko odpirajo na več različnih načinov.

Strešna okna so bolj izpostavljena vremenskim vplivom kot okna v fasadni steni. Zato morajo biti kakovostna in nameščena tako, da omogočajo prelivanje vode po strehi med dežjem in taljenje snega brez kakršnegakoli prepuščanja v notranjost. Stekla pri strešnih oknih morajo biti energijsko varčna in odporna proti udarcem.

Če želimo podstrešje osvetliti z dnevno svetlobo in hkrati mansardni prostor tudi povišati, se lahko odločimo za frčado. Frčada je nadzidek s klasičnim vertikalnim oknom. Prednost frčade je, da omogoča boljši razgled in zračenje ob dežju, njena glavna slabost pa je ta, da omejuje vhod svetlobi v prostor.

Za kakšen način osvetljevanja podstrešnega prostora se bomo odločili, je odvisno od naših želja in potreb. Oba načina imata svoje prednosti in pomanjkljivosti, dejstvo pa je, da je vgradnja strešnih oken običajno veliko cenejša in bolj praktična.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog