Okensko okovje, tesnila in police

Okensko okovje

Okenska okovja omogočajo odpiranje in zapiranje oken ter določajo stopnjo protivlomne varnosti, ki je odvisna od števila zapiralnih elementov in njihove izvedbe. Od okenskega okovja je odvisno tudi, kako se bo okno odpiralo. Okovja omogočajo odpiranje kril preko horizontalnih ali vertikalnih osi, drsno odpiranje ali zlaganje (harmonika). Poleg tega pomembno vpliva tudi na zračno prepustnost. Da bi prepustnost čimbolj zmanjšali, morajo okovja omogočati pritrditev okenskih kril na okenski okvir na čimveč mestih.

Tesnila

Ker so okenski okvirji iz materialov, ki ne zagotavljajo popolnega tesnjenja, na okenska krila vgrajujemo tesnila. Njihova naloga je preprečevanje vdora zunanjega zraka v objekt, oziroma zagotavljanje tesnosti stika med krilom in okvirjem, ko je okno zaprto. Preprečevati morajo tudi prehod vode skozi pripire kadar dežuje. Glede na to, kako močno zatesnitev želimo, lahko izbiramo med enojnim, dvojnim ali trojnim tesnilom. Večkratno tesnjenje izboljšuje zračno tesnost, ter povečuje toplotno in zvočno izolacijo. Tesnila so lahko iz različnih materialov, najpogosteje pa se uporabljajo gumijasta, silikonska ter iz umetne mase, saj so zelo odporna. Tesnilo dobro tesni le takrat, ko je okovje pravilno nastavljeno.

Okenske police

Okenske police so sestavni del okna. Njihova naloga je zaščita zidu, služijo pa tudi kot površina, na katero postavljamo različne okrasne predmete, največkrat posode z rožami. Ločimo zunanje in notranje, izbiramo pa lahko med policami iz različnih materialov. Poleg kovin in iz umetnih mas, je za zunanje police zelo primeren tudi naravni kamen, še posebej marmor in granit. Naravni kamen je zelo odporen proti zunanjim vplivom, velika prednost pa je tudi v tem, da ne reagira kemično z vodo, sončno svetlobo ter ne pušča sledi oksidacije na fasadi.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog