Zimski vrt

Zimski vrt oziroma steklenjak je zastekljena konstrukcija, ki nam kot dodaten prostor služi v različne namene. Ker povezuje zunanjost in notranjost, v hišo vnese veliko dnevne svetlobe ter tako polepša notranjost in izboljša kakovost življenja. Zimski vrtovi imajo lastnosti zunanjih in notranjih prostorov, zato jih lahko uporabljamo kot bivalni ali delovni prostor, zaradi veliko svetlobe pa so primerni tudi za gojenje rastlin. Če je zimski vrt kakovostno izveden, ga lahko uporabljamo skozi celo leto, saj nas ščiti nas pred vremenskimi vplivi, kot so dež, sneg, mraz in tudi sonce. 

Steklenjaki poleg vnosa svetlobe v notranjost omogočajo tudi pasivni zajem sončne energije, saj stene steklenjakov akumulirajo sončno sevanje in ga spremenijo v toploto, ki jo lahko uporabimo za segrevanje steklenjaka ali pa drugih prostorov v hiši. Če, s toploto pridobljeno na tak način, želimo ogrevati druge prostore, moramo zagotoviti kroženje zraka iz zimskega vrta do ostalih prostorov v hiši. S tem lahko prihranimo veliko energije, še posebej, če je steklenjak obrnjen proti jugu.  

Zelo pomembno je, na katero stran bomo zimski vrt postavili. Ko se odločamo o tem, se moramo vprašati, kdaj bomo vrt največ uporabljali in, glede na to, določiti lego. Na južni strani bo prejemal veliko svetlobe, vendar zaradi visokih temperatur v vročih poletnih mesecih lahko nastopijo težave. Zato moramo v tem primeru načrtovati tudi primerno zračenje in zagotoviti senco s primernim senčilom, ki ga bomo lahko uporabili po potrebi. Na severni strani je ravno nasprotno. Ker je neposredne sončne svetlobe malo ali skoraj nič, moramo zagotoviti ustrezno ogrevanje. Vzhodna in zahodna stran imata neposredno sončno svetlobo v časovno nasprotnih delih dneva. Tudi tu lahko prihaja do težav s pregrevanjem, vendar večinoma za krajši čas in ne tako izrazito. Najpogostejša izbira je postavitev zimskega vrta na jugozahodno stran hiše, saj bo tako obsijan s soncem največje možno število ur, seveda pa si moramo v tem primeru zagotoviti zaščito pred soncem.  

Neodvisno od oblike uporabe, bo zimski vrt vedno predstavljal neke vrste povezavo med notranjostjo in zunanjostjo in zato moramo temu primerno prostor tudi opremiti. Za tla so najbolj primerne obloge iz glinenih plošč, kamnitih plošč ali lesa, pohištvo pa naj bo lahkotno.  Lahko ga popestrimo z dekoracijo, ki je značilna za notranje prostore (npr. blazine, pregrinjala, …), prostor pa lahko okrasimo tudi z  raznimi dodatki, ki jih sicer uporabljamo v vrtu – vaze, glinene posode, rože, …Če se odločimo za zavese, izberimo takšne, ki imajo redko gostoto tkanja in enostavne vzorce. 

Poleg primerno opremljene notranjosti moramo poskrbeti tudi, da bo zimski vrt dopolnjeval zunanjost hiše, njegova oblika pa se mora skladati tudi z okoljem.     

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog