Stopniščne ograje

Stopniščna ograja je sestavni del stopnišča, njena osnovna naloga pa je zagotavljanje varnosti pred padcem in nudenje opore pri hoji po stopnicah. Poleg tega ima tudi dekorativno vlogo, zato moramo pred nakupom premisliti, kakšna stopniščna ograja bi najbolje pristajala v naš prostor. 

Pri nakupu bomo morali izbrati med različnimi materiali, oblikami in barvami. Pri nas se najpogosteje uporabljajo lesene, kovane, kovinske in zidane ograje, z raznimi polnili iz lesa, stekla ali kovine. Lesena ograja je lepega videza in daje prostoru toplino, medtem, ko je kovinska ograja obstojna in vzdržljiva.

Ker so stopniščne ograje lahko zunanje ali notranje, moramo temu primerno prilagoditi tudi material. Medtem, ko bomo za ograje na zunanjih stopnicah izbrali bolj odporne in vzdržljive materiale, za ograje notranjih stopnic material ni tako pomemben.  

Pri nakupu ograje bomo morali pozorno izbrati tudi primerno držalo. Držalo je zaključek zgornjega dela ograje. Namenjen je lažjemu oprijemu ograje, zato mora biti  ustrezne oblike in iz kakovostnih materialov. Za držala se najpogosteje uporablja kovina, les, guma ali umetna masa, seveda pa moramo biti pozorni, da se materiala ograje in držala med seboj ujemata.  

Če imamo težave pri hoji po stopnicah, lahko na  zid ob stopnicah namestimo še dodatno ročno oporo, ki naj bi bilo za optimalno uporabo visoko vsaj 75 cm. Ograja naj bi bila za zagotavljanje varnosti visoka vsaj 85 cm od korena stopnic, razmik med horizontalnimi palicami pa naj bi bil zaradi varnosti otrok čim manjši. Če imamo v hiši otroke, je na vrh stopnic smiselno namestiti varnostno mrežo in s tem preprečiti prehod.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog