Senčila

Senčila so zelo pomemben del naših oken, balkonov, teras in steklenih površin nasploh. Osnovni funkciji senčil sta senčenje in s tem hlajenje prostora, ter varovanje pred nezaželenimi pogledi iz zunanjosti. Nekatere vrste nam nudijo tudi zvočno in toplotno izolacijo, kar nam pozimi prihrani veliko denarja. Ker pri večini senčil lahko izbiramo med različnimi barvami in materiali, imajo lahko tudi dekorativno funkcijo. Ker poznamo več vrst senčil, moramo biti pred nakupom seznanjeni z osnovnimi prednostmi in pomanjkljivostmi, da bomo lahko izbrali tisto vrsto, ki nam najbolj ustreza.

Rolete

Rolete so najbolj uveljavljeno senčilo pri nas. So ena bolj kakovostnih zaščit proti sončni svetlobi, saj omogočajo popolno zatemnitev prostora. Proizvajalci jih nudijo v različnih barvah in materialih. Nekoč se je uporabljal les, danes pa je večina rolet iz umetnih mas. V nekaterih primerih se uporabljajo rolete iz aluminija. Njihova prednost je, da poleg senčenja nudijo tudi toplotno in zvočno izolacijo, ter protivlomno zaščito. Montira se jih lahko na vse vrste oken na zunanjo stran. Vgradnja rolet poteka pri gradnji stavbe pod nosilno preklado oken, v ravno preklado nad oknom ali naknadno kot dodatna instalacija k oknu.

Žaluzije

Žaluzije ščitijo prostor pred soncem. Običajno so to aluminijasti trakovi različnih širin, občasno pa se uporabljajo tudi lesene lamele.  Pri nakupu lahko izbiramo med različnimi barvami, zato imajo tudi dekorativno funkcijo. Lahke so za upravljanje in imajo dolgo življenjsko dobo. Svetlobo lahko reguliramo z dvigom ali spustom žaluzij z vrvico, dvižnim trakom, pregibno kovinsko palico, stenskim stikalom ali daljinskim upravljalcem. Namestitev je mogoča na vse vrste oken, montirajo pa se lahko na notranjo ali zunanjo stran, ali pa med stekla. Zaradi načina vgradnje je treba vgradnjo zunanjih žaluzij načrtovati ob sami gradnji. Notranje žaluzije lahko vgradimo naknadno, vendar so manj učinkovite od zunanjih.

Lamelne zavese

Lamelne zavese so poleg zaščite pred sončno svetlobo namenjene tudi dekoraciji poslovnih ali bivalnih prostorov. Na voljo so v različnih materialih, vzorcih in barvah. Tako lahko izberemo take, ki so po našem okusu, hkrati pa jih moramo uskladiti tudi s prostorom. Z izbiro prave barve in materiala lahko ustvarimo prijeten ambient. Prodajalci ponujajo trakove različnih širin, ki so navadno izdelani iz antistatičnih in impregniranih materialov. Velika prednost lamelnih zaves je ta, da so enostavne za vzdrževanje in lahke za upravljanje. Primerne so tudi za strešna okna, ki so pod naklonom in za polkrožne odprtine. Montiramo jih v notranjost prostora, upravljamo pa jih z vrvico, stenskim stikalom ali daljinskim upravljalcem.

Plise

Plise zavese oziroma pliseji so notranja senčila iz tekstilnih materialov. Primerni so za senčenje vseh oken, vključno s strešnimi okni in zimskimi vrtovi. Tkanina pri teh senčilih je antistatično in impregnacijsko obdelana, zato nase ne veže prahu. Med seboj se razlikujejo po prepustnosti svetlobe. Nekatere manj (dekorativna pol prosojna, prosojna mrežasta tkanina), druge bolj zatemnijo prostor (zatemnitvena tkanina). Popolnoma prostora s plisami ni mogoče zatemniti. Lahko so prevlečene tudi z metalnim nanosom, ki še posebej dobro odbija sončne žarke in je dober toplotni izolator. Odpiramo jih na več različnih načinov. Plise lahko namestimo tudi na okna nepravilnih oblik.

Roloji

Roloji se montirajo na notranjo stran oken. Enako kot pri plisah, se tudi pri rolojih tkanine razlikujejo po prosojnosti. Lahko izbiramo med različnimi enobarvnimi roloji, pri nekaterih prodajalcih pa tudi med roloji z različnimi potiski. Mehanizmov za odpiranje je več vrst (lesne navojnice, sistemi z aluminijastimi cevmi, vrvi ter zaprti sistemi z aluminijasto kaseto).

Tende

Tende ali markize so primerne za senčenje balkonov, teras, izložbenih oken, gostinskih lokalov ter za zunanje senčenje nasploh. Ker so močno izpostavljene zunanjim vplivom, morajo biti zelo odporne. Sestavljene so iz kakovostnih zračnih materialov in ne prepuščajo ultravijoličnih (UV) žarkov. Lahko se odločimo tudi za vodoodporne markize, ki nas bodo poleg sonca ščitile tudi pred dežjem. Markize lahko upravljamo ročno (s pogonsko palico) ali z elektro motorjem (z daljinskim upravljalnikom ali stikalom).

Polkna (naoknice)

Polkna so eno najučinkovitejših senčil. Omogočajo nam, da z gibljivimi loputami po potrebi zastiramo sončno svetlobo do popolne zatemnitve. Poleg polken iz različnih vrst lesa (najpogosteje se za polkna uporabljajo oreh, češnja in hrast), so na trgu tudi PVC ali aluminijasta polkna.

Izbiramo lahko med različnimi dimenzijami in vrstami:

  • polkna s premičnimi letvicami;
  • slepa polkna;
  • polkna z izbočnim krilom;
  • polkna s polodprtimi letvicami.

Polkna so odporna na vplive sonca, UV žarkov, vetra, dežja in zahtevajo le nekaj vzdrževanja.

Za katero vrsto senčil se bomo odločili, je predvsem odvisno od naših želja in zahtev. Ne glede na želje pa moramo upoštevati, da so senčila zelo pomemben dodatek k zunanjemu videzu stavbe. Z lepimi senčili, ki se bodo skladala z zunanjo in notranjo podobo hiše, lahko polepšamo celotno konstrukcijo, zato moramo biti pri izboru pozorni.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog