Elementi zimskih vrtov

Osnovni elementi zimskih vrtov so steklo, nosilna konstrukcija in različni dodatki (strešna okna, ventilacija, dodatki za okna in vrata, …).  

Steklo

Dobra zasteklitev je pomembna za celoten zimski vrt. Steklo mora biti zato kakovostno in dobro toplotno izolativno. Izolativnost stekla je odvisna predvsem od širine medstekelnega prostora, polnjenja medstekelnega prostora, ter nizkoemisijskega nanosa. S kakovostnim steklom bomo dolgoročno prihranili, saj omogoča manjše toplotne izgube, preprečili pa bomo tudi poletno pregrevanje, ki nastane zaradi sončnega sevanja. Najpogosteje se za zimske vrtove uporablja dvojna zasteklitev s plinskim polnjenjem in nizkoemisijsko zaščito.

Nosilna konstrukcija 

Nosilna konstrukcija je pomemben del zimskega vrta, zato mora biti iz kakovostnega materiala in natančno izdelana. Izbira ustreznega materiala je zelo pomembna, saj določa videz in kakovost celotnega zimskega vrta. Zato moramo pri izbiri okvira upoštevati tako praktičnost in ceno, kot tudi videz okvirja. Najpogostejši materiali, ki se uporabljajo za konstrukcije, so: 

  • les;
  • aluminij;
  • umetna masa;
  • kombinacija lesa in aluminija.  

Vsak izmed teh materialov ima svoje prednosti in slabosti. Les je lepega videza, vendar je zahteven za vzdrževanje. Pri tem pa je seveda pomembna tudi vrsta in kakovost lesa, najpogosteje se za okvirje uporablja les smreke, hrasta, bora in macesna. Les je treba tudi ustrezno zaščititi s premazom, ki ga je praviloma treba obnavljati vsakih nekaj let.  

Aluminij je zelo vzdržljiv in odporen na vremenske vplive, vendar ga je zaradi oksidacije treba premazati z zaščitno plastjo, njegova slabost pa je visoka cena v primerjavi z okvirji iz drugih materialov.  

Okvirji iz umetnih mas so razmeroma poceni in nezahtevni za uporabo, njihova slabost pa je v tem, da morajo biti praviloma ojačani, saj imajo majhno upogibno trdnost.  

Okvirji iz kombinacije lesa na notranji strani in aluminija na zunanji so zelo praktični. Les daje notranjosti zimskega vrta lep videz, aluminij na zunanji strani pa kljubuje vremenskim vplivom. 

Dodatki

Dodatki v zimskih vrtovih so strešna okna, žlebovi, ventilacija, dodatki za okna in vrata, … Glavna naloga dodatkov je prijetnejše bivanje, katere dodatke bomo izbrali pa je odvisno od naših želja. Če imamo zimski vrt obrnjen proti južni strani, je smiselno na okna namestiti senčila, namestitev prezračevanja pa je za udobno bivanje obvezna. Druge dodatke prilagodimo svojim potrebam, saj je vsak zimski vrt izdelan po željah naročnika. 

Ker je zimski vrt dolgoročna in razmeroma draga naložba, se je smiselno odločiti za bolj kakovostno steklo in materiale pri nosilni konstrukciji, saj bomo le tako lahko v njem še dolga leta uživali, dolgoročno pa bomo tudi prihranili.

 

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog