Elementi stopnišč

Stopnišče je celota stopnic, ki povezuje etaže v nekem objektu. Je zelo pomemben konstrukcijski element, zato moramo poskrbeti, da bo imelo poleg funkcionalnosti tudi dekorativno funkcijo. Elementi stopnišč so stopnice, ograja, stopniščna rama in podest.

Stopnice 

Stopnice so vodoravne ploskve na katere stopamo med hojo iz etaže v etažo. V prvi vrsti moramo poskrbeti, da so varne in udobne za hojo, zato moramo izbrati stopnice pravih materialov in dimenzij. Idealna višina stopnice je med 17 in 21 cm, idealna širina pa se giblje med 23 in 29 cm. Osnovno pravilo je, da se mora na stopnico prilegati celotno stopalo ali vsaj celoten sprednji del stopala, z delom pete. Ker pa ima večina ljudi stopala, daljša od 23 cm, se stopnice dejansko ne prilegajo optimalno človekovi nogi.

Stopniščna rama  

Stopniščna rama je ena trasa stopnišča, stopniščne rame pa med seboj ločujemo s podesti. Glede na število ram poznamo enoramne, dvoramne in večramne stopnice. Enoramne potekajo nepretrgano v eni liniji, dvoramne imajo dve vrsti krakov, večramne pa imajo več krakov, ki lahko večkrat spremenijo smer. V eni rami ne sme biti več kot 18 stopnic, širine pa so odvisne od tipa zgradbe, v katero stopnice vgrajujemo oziroma od števila oseb, ki bodo stopnišče uporabljale. Običajna širina kraka je od 90 do 120 cm. 

Podest

Podest je širša horizontalna ploskev med stopnicami ali na koncu stopnic. Pri večramnih stopnicah podest predstavlja element, kjer rama spremeni smer dviganja. Če je tloris stopnic krajši, kot je potrebno za premagovanje celotne višinske razlike, moramo predvideti vmesni podest. Ta ravni vmesni del mora biti globok vsaj 90 cm (predvideno za običajno enodružinsko hišo) oziroma toliko, kolikor je široka stopniščna rama. 

Ograja

Osrednja naloga stopniščne ograje je zagotavljanje varnosti, služi pa tudi kot opora pri hoji. Za dodatno oporo lahko namestimo dodatno oprijemalo tudi na steno. Ograja na galeriji mora biti visoka najmanj 105 cm, na stopniščnem delu pa od 85 do 95 cm od korena stopnic. Palice na ograji so lahko razmaknjene največ 16 cm, saj le tako lahko zares varuje pred padcem. Če imamo v hiši otroke, je smiselno namestiti na vrh stopnic varnostno mrežo in s tem preprečiti prehod. Pri izbiri ograje moramo poleg višine izbrati tudi primerno barvo in material, saj se mora skladati s stopnicami in celotnim prostorom.   

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog