Zunanja vrata

Garažna vrata

Garažna vrata podobno kot vhodna dajejo vtis o celotni konstrukciji in so zelo pomemben del hiše. Barva, stil in material garažnih vrat se mora skladati s celotno hišo. Običajno so izdelana iz lesa, plastike, aluminija ali železa.

Glede na način odpiranja jih delimo na:

  • nihajna ali dvižna vrata (narejena so v enem kosu in se dvignejo pod strop; lahko jih montiramo za ali med špalete, glavna razlika pa je v tem, da pri vgradnji med špaleto pridobimo na dolžini garaže, izgubimo pa na širini prehoda; pri vgradnji za špaleto pa je ravno nasprotno; zaradi varnosti je bolje, da imajo dvižno vzmet sestavljeno iz več manjših vzmeti, saj se s tem zmanjša nevarnost za padec vrat);
  • dvokrilna vrata (so dvodelna in se montirajo med podboje; ker se odpirajo navzven, niso primerna za garaže, ki stojijo tik blizu ceste.);
  • rolo vrata (so sestavljena iz lamel in se običajno montirajo na zunanjo stran fasade; velika prednost rolo vrat je v tem, da se pri odpiranju pod stropom navijajo, zato ne zavzamejo veliko prostora);
  • stenska in stropna lamelna vrata (stenska se odpirajo na levo ali desno stran, stropna pa navpično navzgor; sestavljena so iz širokih lamel in se montirajo za špaleto).

Pri nakupu garažnih vrat moramo biti predvsem pozorni na načine odpiranja, zaščito pred vlomi in material. Ker se garažna vrata med seboj zelo razlikujejo, moramo dobro premisliti, kakšna bi nam najbolj ustrezala.

Balkonska vrata

Osrednje naloge balkonskih vrat poleg ločevanja med zunanjostjo in notranjostjo so tudi osvetljevanje prostora z dnevno svetlobo (ker želimo, da je svetlobe čim več, je smiselno, da so postavljena na sončno stran), varnost in udobnost bivanja.

Balkonska vrata ločimo glede na način odpiranja, izvedbo in namen uporabe. Glede na način odpiranja ločimo:

  • enokrilna (najpogostejša oblika, imajo zelo malo točk, kjer bi lahko prepuščal zrak);
  • dvokrilna (slabše tesnjenje, saj imajo veliko točk, kjer lahko zrak prepušča);
  • panoramska stena (drsno odpiranje, pri odpiranju zavzema malo prostora);
  • harmonika (večkrilna vrata, ki se z odpiranjem zlagajo, imajo veliko točk, kjer zrak lahko prepušča).

Okvir balkonskih oken je običajno iz lesa ali PVC materiala, zastekljena pa so z enojnim ali dvojnim termoizolacijskim steklom. Izbiramo lahko med različnimi barvami in modeli. Ker so balkonska vrata pomembna tudi pri oblikovanju zunanjega videza hiše ali stanovanja, moramo izbrati takšna, ki se skladajo s celotno konstrukcijo. Pri izbiri vrat je zato pomembno, da izberemo lepa, varna in energijsko varčna balkonska vrata.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog