Vodič

Povezava dnevnega prostora s teraso - panoramska okna in vrata

 


Kljub temu, da o odprtju dnevne sobe na teraso razmišljamo predvsem poleti, ko bi radi združili notranjost v eno z zunanjostjo svojega doma, je povezava preko velikih panoramskih oken in vrat smiselna tudi pozimi, saj omogoča, da pride v notranjost veliko svetlobe. Za povezanost dnevne sobe s teraso so najboljša vrata z aluminijastimi okvirji, ki zagotavljajo dovolj veliko nosilnost.
 

Odprti prostori

Sodobna gradnja ima rada velike odprte prostore, kjer ni jasnih prehodov med posameznimi sobami, temveč so na primer kuhinja, jedilnica in dnevna soba združene v enem samem velikem prostoru. Občutek prostornosti pa lahko poleti izboljšamo tudi s prehodom na teraso preko drsnih ali drugih vrat, s čimer povežemo notranje bivalne prostore z naravo na vrtu in pridobimo občutek lahkotnosti in svobode.
 

Izbor oken in vrat

Za odprtje dnevnega prostora na teraso so potrebna velika okna in vrata. Če se odločite, da bo prehod nekoliko manjši in steklo ne bo nadomestilo celotne stene, lahko uporabite okna in vrata iz plastike, če boste zasteklili večjo površino, pa bodo potrebna okna in vrata z aluminijastim okovjem, ki ima večjo nosilnost. Ne le, da boste tako lahko odprli celotno steno, temveč boste imeli tudi več izbire glede barv – pri aluminiju lahko običajno izbirate med barvami po RAL lestvici, možne pa so tudi imitacije lesa. Barva je lahko z leskom ali mat. Tako bodo stekla v velikosti izložbenih oken še bolj estetska.

Posebno pozornost velja nameniti odpiranju oken in vrat. Tudi velika panoramska okna se lahko odpirajo drsno, pri čemer je možno izbirati med različnimi vodili, lahko se odpirajo kot krilna vrata (manjše površine), se nagnejo, ali pa celo zavrtijo tako, da so vpeta na sredini.

Vprašanje, ki se pojavlja ob velikih panoramskih steklih, je seveda varnost. Pomembno je, da je sistem po potrebi opremljen tako z varnim mehanizmom zapiranja kot tudi možnostjo zaklepanja (poskrbite za večtočkovnost).

Kaj pa stekla? Klasična stekla niso najboljša rešitev, saj ne varujejo pred neželenimi pogledi. Obdelana naj bodo tako, da delno odbijajo svetlobo in hkrati preprečujejo pogled v notranjost oziroma delujejo nekoliko zrcalno. Ne pozabite, da boste poleti verjetno potrebovali tudi senčila.

Pri velikih oknih in vratih je seveda potrebno poskrbeti tudi za dobro izolacijo, sicer bodo toplotne izgube pozimi prevelike. Pri izbiri profilov preverite, kakšna je toplotna prevodnost in možnost zračenja preko komor v samem profilu. Tudi vgrajena stekla naj bodo primerno izolativna.
 

Novogradnja ali prenova?

Če boste povezano dnevno sobo in teraso imeli v mislih že pri načrtovanju svojega doma, bo projektant poskrbel za primernost načrta, če želite na teraso odpreti dnevni prostor ob prenovi doma, pa se tega nikar ne lotevajte na lastno pest. Poskrbite za sodelovanje z arhitektom oziroma statikom, ki bo natančno preračunal, kolikšno površino lahko odprete, koliko zidane stene odstranite in kolikšno nosilnost morajo imeti okna in vrata. Glede na to, da boste pri izvajanju del temeljito spremenili podobo svojega doma, se temu niti ne boste mogli izogniti, saj boste za obsežen poseg v stavbo potrebovali tudi dovoljenje.
 

Kaj pa stil?

Če želite, da bosta poleti dnevna soba in terasa delovali kot eno, je potrebno poskrbeti za ujemanje tudi v stilu. Pohištvo in dekoracija dnevne sobe in terase se morata ujemati. Če imate v notranjosti rumeno zofo, poskrbite za nadaljevanje te barve tudi na terasi. In če imate na terasi zasajene palme, posadite kakšno manjšo tudi v lonec in jo postavite v dnevno sobo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog