Vodič

Brisole - zunanje "mega lamele" za senco ali nadstrešek


Sodobna arhitektura tudi na področju stanovanjskih stavb prinaša vse več zastekljenih površin, ki predstavljajo naraven vir toplote in svetlobe. A tako svetlobe kot toplote je lahko v poletnem času tudi preveč in velika panoramska okna, zlasti v bivalnih prostorih, ki so obrnjeni proti jugu, zato zahtevajo kakovostno senčenje. Rešitev so brisole senčila, ki so se sprva uporabljala za poslovne prostore in trgovske centre, zadnja leta pa jih opažamo tudi na hišah in večstanovanjskih zgradbah – so namreč modernega videza in se odlično skladajo s sodobno arhitekturo.

Ideja, realizirana v aluminiju

Brisole senčila so videti kot ogromne zunanje žaluzije. V resnici gre za lamele iz aluminija, ki so pravzaprav sestavni del fasade. Lamele so lahko široke tudi pol metra, dolge pa več metrov – prav zato je aluminij idealen material.
Brisole senčila po sami ideji sicer niso novost. Če dobro razmislimo, so podobna notranjim lamelam, le da so postavljena zunaj, večinoma pa se odločamo za horizontalno izvedbo – česar notranje lamele iz tekstila ne omogočajo zaradi samih lastnosti materiala.

Prva senčila, ki so podobna brisolejem, in so nameščena zunaj, so bila pravzaprav lesena. Pri tem je šlo za lesene deske, ki so bile vodoravno pod kotom umeščene v okvir. Vendar pa so bila ta senčila fiksna, torej obračanje desk ni bilo možno, hkrati pa so imela še eno veliko pomanjkljivost – zahtevno vzdrževanje (lakiranje) zaradi slabe vremenske obstojnosti. Tako so bila za naše podnebje popolnoma neprimerna.

Aluminij je omogočil tisto, česar notranje lamelne zavese in lesena senčila iz desk niso zagotavljali: možnost tako horizontalne kot vertikalne namestitve lamel, vzporedno s fasado ali pravokotno na njo, obračanje lamel glede na potrebe (kot padanja sončnih žarkov ob različnih urah dneva), popolno zaprtje lamel (in njihovo »zlaganje« v skoraj zaprto gladko površino), odpornost na vreme, ter možnost uporabe na velikih površinah.

Prednosti brisole senčil

Zunanja senčila, ki jih sestavljajo velike lamele iz aluminija, nudijo tako zaščito pred sončnimi žarki kot pred vetrom. Kadar jih namestimo vzporedno s hišo in pred zastekljeno površino, nudijo hkrati tudi zaščito pred dežjem, saj kapljice dežja ob postavitvi lamel pod pravilnim kotom odbijajo proč od stekla. Zaščito pred soncem in dežjem pa nudijo tudi, če so lamele vpete v okvir oziroma nosilce, ki so na stavbo pravokotni – s tem lahko nad oknom ustvarimo kar »strešico«.

Brisole je tako po eni strani senčilo, ki nadomešča zunanje žaluzije in tende, hkrati pa ščiti pred dežjem, vetrom in tudi točo. Zaradi tega jih marsikdo uporabi tudi v samostoječi konstrukciji, ki je namenjena senčenju teras. Tu pa se izkaže še ena prednost. Kadar so lamele odprte, spominja iz lamel oblikovana streha na pergolo, ob soncu od zgoraj pa jih skorajda popolnoma zapremo in ustvarimo popolno senco. Zakaj skoraj? Zato, ker bi s popolnim zaprtjem, ob katerem se robovi lamel stikajo in tvorijo gladko, nepropustno površino, onemogočili kroženje zraka. Tako bi pod streho iz lamel postalo vroče. Če lamel ne zapremo popolnoma, pa dovolimo kroženje zraka – lamele senčijo, skrbijo za odvajanje toplote, in hkrati še odbijajo sončne žarke. Za popolno zaprtje lamel se je smiselno odločiti zgolj pozimi, ko prične naletavati sneg, in tako pred njim zaščititi teraso.

Kaj pa upravljanje lamel? Brisoleje je možno upravljati ročno, saj so zaradi izdelave iz aluminija lamele lahke – vendar je to priporočljivo zgolj pri manjših izvedbah. Kadar gre za večje površine, vam vsekakor priporočamo elektromotorni pogon.

Nazadnje pa se ustavimo še pri barvah. Večina brisolejev je v naravni barvi, torej srebrni, tu in tam pa boste opazili tudi konstrukcijo in lamele v beli. Dejansko pa lahko brisole izberete v kateri koli barvi – le cena je nekoliko višja.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog