Vodič

Obnova lesenih oken

Če želimo lesena okna čim dlje ohraniti in jim podaljšati njihovo življenjsko dobo, jih moramo, tako kot ostale lesene elemente, redno vzdrževati. To pomeni, da jim vsake nekaj let namenimo nekaj časa in obnovimo njihov zaščitni lak ter barvo. Včasih so okna že zelo dotrajana in bi jih bilo najenostavneje zamenjati z novimi, vendar pogosto to ni mogoče; ovira nas lahko finančni vložek v nova okna ali pa je objekt pod spomeniškim varstvom, kar pomeni, da moramo ohraniti čim več prvotnih elementov. Tudi okna, pa čeprav zelo dotrajana.

Orodje, ki ga bomo potrebovali:

  • brusilni stroj;
  • brusni papir (zrnatost od 100 navzgor);
  • strgalo;
  • valjček in čopič;
  • zaščitni lak in barva.

Postopek obnove:

Okenska krila vzamemo iz okvirjev in jih položimo na ustrezna nosila (tesarske koze). Odstranimo star kit in steklo.

Staro barvo obrusimo. Večje površine pobrusimo s strojem, manjših detajlov pa se moramo lotiti ročno z brusnim papirjem. Ali je treba odstraniti celoten, star in razpokan sloj barve, je odvisno predvsem od tega, v kakšnem stanju je okno. Namen brušenja je izravnava neravnin in ustvarjanje ustrezne podlage za nove nanose. Če so na oknih različne poškodbe, razpoke ipd. jih zapolnimo s posebnim kitom za les. Obrusimo tudi okenski okvir.

Okenski okvir in krila najprej premažemo z ustreznimi zaščitnimi premazi, ki bodo varovala pred škodljivci in negativnimi vremenskimi vplivi kot so sevanje UV žarkov, dež in temperaturne spremembe. Ali bomo obdržali naravno barvo lesa ali pa bomo okna prebarvali v poljubnem odtenku, je predvsem izbira posameznika. Če se odločimo ohraniti naravno barvo, okna zaščitimo še s prekrivnim lakom, saj nekatera zaščitna sredstva niso obstojna, če niso ustrezno zaščitena. Po nanosu in sušenju prve plasti, barvo še enkrat rahlo obrusimo z brusnim papirjem zrnatosti 180 do 240. Sledi še druga plast premaza.

Ko so vsi sloji premazov in barv ustrezno suhi, vstavimo nazaj steklo. Steklo dodatno zatesnimo s kitom oziroma silikonom.

Na koncu samo še vstavimo okenska krila nazaj v okenski okvir.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog