Vodič

Komarniki nudijo več kot zaščito pred mrčesom

 


Komarniki, katerih osnovna naloga je žuželkam preprečevati vstop v hišo oziroma stanovanje skozi okno, imajo v ZDA že več kot dvesto let tradicije, pri nas pa so se uveljavili šele v zadnjih letih. Države kot so ZDA, Kanada in Avstralija so uvidele, kako pomembni so komarniki, predvsem zaradi bolezni, ki jih prinašajo žuželke, pa tudi druge živali, ki bi utegnile v dom vstopiti skozi okno – v Avstraliji na primer strupeni pajki in celo kače.
 

Kaj nudijo komarniki?

Poleg preprečevanja vstopa komarjem, muham in drugim, večjim žuželkam (na primer sršenom, kobilicam in majskim hroščem) na naraven način (brez strupenih kemičnih sredstev), imajo komarniki še nekaj funkcij, ki nam lahko precej olajšajo bivanje.

Komarniki lahko hkrati z zaščito pred »žužki« nudijo tudi zaščito pred soncem, za kar se je seveda treba odločiti za mreživo v drugi barvi (sivo), medtem ko so klasični komarniki skorajda neopazni. Seveda pa komarniki delujejo tudi proti prašnim delcem in nekateri dokazano zaustavljajo tudi cvetni prah. To pomeni, da boste lahko v času cvetenja dreves in trav stanovanje zračili, ne da bi tvegali alergije oziroma pogostejše čiščenje prahu.

Posebna vrsta komarnikov pa ima zaustavljanje mrčesa zgolj za sekundarno lastnost, medtem ko je prva zaščita pred elektosmogom. Uporaba te vrste komarnikov je primerna za vse, ki živijo v bližini električnih žic.

Nenazadnje pa … Komarniki lahko celo polepšajo vaša okna. Okvirji komarnikov so namreč lahko v različnih barvah po RAL lestvici (tako kot aluminijasti okenski okvirji).
 

Iz česa so izdelani komarniki?

Komarniki so bili nekdaj izdelani iz kovinskih mrež, danes pa lahko izbiramo tako med kovinskimi (legirano jeklo), ki so »vidni«, ter zato primerni predvsem za kletne prostore, ali pa komarniki iz steklenih vlaken ali poliestra (ki so lahko »nevidni«.) Vsekakor je za komarnike pomembno, da ne rjavijo in imajo dolgo življenjsko dobo – tako okvir kot mreža, ki mora biti ravno tako odporna na vremenske vplive, hkrati pa se ne sme pod klimatskimi vplivi raztezati. Enako kakovostna mora biti tudi izdelava vodil in zatičev.
 

Izvedbe komarnikov

Poleg različnih mrežic (klasičnih, nevidnih, senčilnih, proti segrevanju prostorov, proti elektrosmogu, proti cvetnemu prahu itd.), se je možno za različne komarnike odločiti tudi glede na to, kako so ti vgrajeno v okna ali vrata. Kadar se odločite, da boste komarnike naročili samostojno in jih montirali na že obstoječa okna, so običajna rešitev snemljivi komarniki, katerih okvir namestimo v okenski okvir in ga po potrebi snamemo. Takšnim komarnikom pravimo tudi fiksni, saj njihovo odpiranje ni možno – razen, če jih snamemo.

Kadar se odločite za komarnike hkrati z montažo oken, pa so ti popolnoma prilagodljivi vašim potrebam. Lahko se odpirajo krilno, tako kot okna, drsno (zlasti za panoramska okna, ki se drsno odpirajo na teraso), preko oken jih lahko potegnete kot rolo, odločite pa se lahko še za nekaj inovativnih izvedb, na primer za plise komarnike (ki delujejo tako kot plise zavese). Če imate na okbih rolete, je lahko v zaboj za rolete hkrati spravljen tudi komarnik. Upravljanje komarnikov je lahko ročno ali motorno, kar je priporočljivo predvsem za večje površine oziroma panoramska okna.
 

Poslikava komarnikov

Pri nas je poslikava komarnikov precej neznana zmetnost, v tujini pa jo s pridom uporabljajo za dekoracijo. Na voljo so tako komarniki, na katere je že natisnjena slika (kadar gre za standardne velikosti) kot tudi unikatna poslikava. Običajno se poslikave ne uporablja za klasična okna, temveč za vrata, kjer je ob »nevidnih« komarnikih včasih neprijetno tudi to, da se v komarnik zaletimo (in ga morda celo poškodujemo), ker smo ga spregledali.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog