Vodič

Garažna vrata "na daljinčka"

Kakovost, varnost, lep videz in udobnost pri uporabi. To so zagotovo pojmi, ki bi se morali nanašati na čisto vsak del našega doma. In z garažnimi vrati je tako, da tem karakteristikam dosledno sledijo. S sodobnimi varnostnim mehanizmi skrbijo, da je vaš avtomobil na varnem. Z odpiranjem s pomočjo daljinskega upravljalnika zagotavljajo udobje, ki pride še posebej prav, kadar so zunaj neugodne vremenske razmere. Z različnimi barvami ter dizajni, ki se lahko ujemajo tako s podobo vaših oken in vhodnih vrat, pa poskrbijo še za prijetnejšo podobo vašega doma.
 

Načini odpiranja

Večina ljudi se odloči za dvižna garažna vrata. Ta so lahko prevesna, kar pomeni, da se s pomočjo vzmetnega sistema v enem kosu dvignejo pod strop. V večini primerov pa gre za sekcijska vrata, katerih lamele se »prelomijo« in po vodilih dvignejo pod strop. Na voljo so seveda tudi dvokrilna vrata, ki se ravno tako upravljajo na daljavo, vendar pa se odpirajo navzven, tako kot klasična vrata. Tudi ta so tehnično ter stilsko dovršena, vendar pa imajo pomanjkljivost na drugem področju: ne »varčujejo« s prostorom. Pri vratih, ki se odpirajo navzven, potrebujete za popolno odprtje kril pred garažo kar nekaj praznega prostora. Kar je biti problematično, če živite v strnjenem naselju in imate pri hiši še en avto, ki ga dejansko nimate postaviti kam drugam kot ravno pred garažo prvega avtomobila.
 

Kakšne so zahteve?

Garažna vrata morajo ustrezati evropskim standardom, ki predpisujejo varnost in zmogljivost za vsa vrata z motornim pogonom ali ročnim upravljanjem. Pravilnik določa, da se morajo vrata varno odpirati, torej tudi ob okvari ne sme obstajati možnost, da bi po vodilih naenkrat zdrsnila nazaj proti tlom in s tem poškodovala človeka ali avtomobil, ki bi stal pod njimi. Vrata morajo po tirih teči lahkotno oziroma brez zatikanja. Biti morajo dovolj trdna, da z uporabo ne pride do njihove deformacije. Pomembno je tudi, da se vrata sama od sebe avtomatsko odprejo oziroma dvignejo nazaj pod strop, če pri spuščanju naletijo na oviro. Vrata se morajo pri odpiranju in zapiranju tudi lahkotno in varno ustaviti v končnem položaju – če bi v končni položaj butnila s preveliko silo, bi namreč lahko prišlo do iztirjenja iz vodil, s tem pa tako do poškodbe samih vrat kot do velike nevarnosti poškodbe ljudi.

Sodobna sekcijska dvižna vrata delujejo s pomočjo tirnic in vodila z jekleno vrvjo. Delujejo tudi v primeru izpada električnega toka, ali pa se v nekaterih primerih v takem primeru tudi avtomatsko odprejo. Ko so zaprta, so istočasno tudi zapahnjena – protivlomni zapahi so pritrjeni na sam okvir, tako da jih na silo ni možno dvigniti, v sili oziroma nevarnosti pa je vedno možna odpahnitev z notranje strani.
 

Sestava

Sekcijska vrata so narejena iz vodoravnih prelomnih jeklenih panel, ki so mnogokrat pocinkane in primerno ojačane, na njih pa so zunanje in notranje okrasne plošče. Prostor med njimi je lahko za boljšo toplotno izolacijo zapolnjen s polnilom, ki je lahko iz lesnega ali drugega materiala. Dobro toplotno izolirana vrata so še posebej pomembna, kadar garažo ne uporabljate zgolj za varno shranjevanje svojega jeklenega konjička, temveč imate v njej na primer tudi delavnico, v kateri preživljate proste urice.

Sama vrata so vpeta v okvir, v katerega se zaklenejo. Premikajo se s pomočjo horizontalnih tračnic pod stropom garaže ter vertikalnih vodil oziroma tračnic na vsaki strani vrat. Ker so vodila spuščena kar dosti pod strop, je nujno, da ste pri izbiri in meritvah za garažna vrata pozorni predvsem na višino stropa v vaši garaži – sicer se lahko hitro zgodi, da vam vodil sploh ne bodo mogli montirati. Težavo z nizkim stropom pa lahko seveda odpravite tako, da izbirate med vrati z različnimi sistemi vzmeti: pri tistih z torzijskimi vzmetmi je ponavadi potrebnega manj prostora kot pri vratih z nateznimi vzmetmi.

»Električni del« vrat ter motor sta v bobnu pod stropom. Motor ima običajno 1/3 konjske moči, če imate dvojna vrata, pa ½ konjske moči.
 

Materiali, oblike in vzorci

Glede na odprtino garaže, ki jo imate na voljo, se lahko odločite za standardno velikost vrat, ali pa jih daste izdelati po specifičnih dimenzijah. Če gre za novogradnjo, lahko primerno dimenzijo seveda prilagodite klasičnim velikostim, pri zamenjavi starih vrat, pa vam jih bodo verjetno morali izdelati po meri. Prav tako ni nujno, da so vrata v obliki pravokotnika – z obliko odprtine za vrata lahko dobite tudi videz, pri kateremu se bo zdelo, da so zgornji kotički vrat nekoliko posekani ali zaobljeni. Ali pa dejansko izberete že obliko vrat – na primer takšna, ki so v zgornjem delu v celoti polkrožno zaobljena.

Zunanja plast vrat je lahko iz kovine, lesa ali plastike oziroma PVC-ja. Pri vseh lahko izbirate med različnimi končnimi videzi površine ter med pestro paleto barvnih kombinacij. (Pri leseni različici naj vas opozorimo, da je les tovarniško impregniran, pri nekaterih proizvajalcih pa imate tudi to možnost, da vrata na želeno barvo prebarvate sami – ali pa se za spremembo barve odločite kasneje, po nekaj letih, ko ste se stare že naveličali.) Les pa ima kljub »naravnemu izgledu« in možnosti barvanja drugo pomanjkljivost: vrata iz PVC-ja je na primer veliko lažje čistiti – enostavno jih lahko poškropite s curkom vode iz cevi ali s pomočjo visokotlačne črpalke.
Četudi so panele sekcijskih vrat zasnovane tako, da se pač vodoravno lomijo, to še ne pomeni, da je nujno, da so na zunaj videti kot »roleta«. Nikjer namreč ne piše, da ne more biti zunanji del privlačen za oko in obdelan na poseben način. Tako se lahko odločite za zunanje motive, ki so vodoravni ali navpični, za videz kvadratkov ali celo ribje kosti, romba in drugih vzorcev.

Marsikdo, ki garažo uporablja tudi za delavnico, pa se seveda odloči, da vrata ne bodo »polna«, temveč bo v njih vkomponiran tudi svetlobni element oziroma okrasno okence, ki bo stilno vključilo svetlobo. Če imate sicer garažo brez oken, je to zagotovo dobra rešitev – še posebej, ker je možno tudi pri zasteklitvi izbirati med različnimi oblikami, ter se tako lahko hkrati izboljša tudi splošna vizuelna podoba vrat.

In kaj je še izredno praktično? Če imate v garaži poleg avtomobila shranjene tudi druge stvari, na primer vrtnarsko orodje, kolo ali smučarsko opremo, potem je praktično, da so v garažna vrata vdelana samostojna navadna vrata. Tako vam namreč takrat, ko boste želeli iz garaže vzeti športno opremo, ne bo potrebno odpreti celotnih garažnih vrat, temveč boste v garažo enostavno vstopili skozi »običajna« krilna vrata.

Tako: če razmišljate o dvižnih garažnih vratih na daljinčka, potem boste sedaj nekoliko lažje izbrali. Seveda pa ne pozabite na vse tisto, o čemer se je potrebno pozanimati pri vsakem nakupu: na čas izdelave in dobave, na trajanje garancije in na oddaljenost najbližjega serviserja.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog