Vodič

Kako delujejo robotski sesalniki?

Ste opazili, da v znanstveno-fantastičnih filmih, ki se dogajajo daleč v prihodnosti, ženske nikoli ne nergajo zaradi gospodinjskih opravil? Pravzaprav pranja, »peglanja« in »pucanja« niti ne omenjajo, ker namesto njih vse to postorijo robotki. Ampak to sploh ni več znanstvena fantastika. Robotski sesalniki, ki namesto vas opravijo umazano delo, so na voljo že več kot 10 let. Tudi cenovno so nekateri že tako dosegljivi, da je prav nenavadno, da niso že zdavnaj postali »obvezna oprema« vsakega doma.

Ko se naveličate čiščenja

Prvi popolnoma avtomatski sesalnik je prišel na prodajne police leta 2001. Poimenovali so ga Trilobite. Današnji model tega sesalnika se od prve različice razlikuje v tem, da je na njem več kot 200 popravkov in izboljšav, enaka pa je ostala njegova oblika – švedska oblikovalka Inese Ljunggren je dizajn sesalnika namreč povzela po prastari živali, ki je živela pred milijoni let. In kaj je ta živalica delala? Čistila! Seveda ne hiš ljudi, ki takrat še nismo bili niti na vidiku, temveč morsko dno.

Če se z robotskimi sesalci še niste pobliže spoznali, potem vas verjetno najbolj zanima, kako so uspeli nadomestiti »človeški faktor« sesanja. Saj veste: vaš običajni sesalec morate za sabo vleči po hiši in po tleh drgniti s krtačo, pogledati, ali je umazanija tudi pod omaro, ga nesti iz pritličja v nadstropje, stanovanja pa ne morete posesati v celoti, ne da bi kabel sesalca vmes prestavili iz ene vtičnice v drugo… Težavo premikanja »robotka« je seveda enostavno rešiti – sesalec se pač vozi s pomočjo koleščkov. Ampak, kaj pa vse drugo?

Človeka, ki »upravlja« s sesalcem, seveda ni nadomestila umetna inteligenca, temveč tehnologije, ki jih poznamo že kar precej let. Tako robotski sesalnik »gleda« s pomočjo ultrazvoka, kot kakšen netopir. Ultrazvok oddaja iz posebnega sonarja, ki vibrira pri 60.000 Hz, sprejema pa z osmimi mikrofoni. To sesalniku omogoči, da premeri prostor, ki ga ima na voljo za svoje delovanje, ter se ne zaletava v stene, pohištvo in druge ovire v prostoru.

Prav tako s pomočjo ultrazvoka poišče tudi svojo polnilno enoto – poganja ga namreč akumulatorska baterija, in ko se ta približa izpraznjenosti, se sesalec samodejno priklopi na polnilnik ter si nabere novih moči. Če je svoje delo do tega trenutka že opravil, potem seveda miruje, sicer pa se po polnjenju zopet odpravi na delo ter počisti še tiste dele prostora, ki jih prej ni zmogel.

To, da ima sesalec »oči«, pa samo po sebi še ni dovolj, ker mu kot stroju seveda manjka ravno inteligenca – kako naj na primer ve, da ni pametno poleteti po stopnicah, ali pa, da ni dobro sesati v prostoru, kjer ravno nekdo drema?

Tehnologija je premostila tudi ti dve pomanjkljivosti. Tako imajo avtomatski sesalniki vgrajen senzor, ki jih pravočasno opozori na spremembo v nivoju tal oziroma na stopnico. Če želite, da se mali hišni pomočnik omeji zgolj na določen prostor in se vam ne »sprehaja« po celi hiši, pa ga lahko povsem enostavno omejite v gibanju – s pomočjo magnetnega traku, ki ga lahko skrijete tudi pod preprogo, mu namreč na tla zarišete črto, ki je ne sme prestopiti.

Temeljitost je zagotovljena

Od robotov pričakujemo boljšo učinkovitost kot od ljudi. Če so namenjeni čiščenju, potem morajo biti pri njemu temeljiti – ne morejo se izgovarjati, da nimajo časa ali da so utrujeni, tako kot lahko ob sesanju z običajnim sesalcem godrnjate sami. Da se tla zares svetijo, je poskrbljeno z možnostjo izbire različnih načinov sesanja. Tako lahko robotek prične s sesanjem ob stenah določenega prostora ali pa se loti najprej osrednjega dela sobe, lahko pa mu določite tudi sesanje »na mestu« – to pomeni, da večkrat očisti izredno majhno površino (okoli 1 m2), kar pride še posebej prav, če se vam po tleh na primer raztrese sladkor.

Tudi če sami niste tisti, ki pri hiši skrbi za sesanje, vam gre to verjetno pošteno na živce zaradi hrupa običajnega sesalnika. Pri robotskem pa vam ni treba skrbeti, da bo brnel ravno med tem, ko imate pomembno delo na računalniku. Tako kot večino strojčkov, ga je namreč možno programirati, da se samodejno vključi ob določeni uri. Torej lahko prične s sesanjem takrat, ko ste v službi ali imate kakšno drugo aktivnost zunaj hiše oziroma stanovanja.

 

Več: http://marmelina.si

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog