Vodič

Opremljanje balkona

Sončnice v loncih stojijo v špalirju, paradižniki in krompir se v gojitvenih vrečah počutijo kot doma in iz viseče košare za rože nas prijazno pozdravljajo male rogate vijolice ... Počakajte malo, ali tu ne manjka nekaj odločilnega? Ali ne bi bilo prav, da tudi vrtnar najde prijeten kotiček zase? Na srečo je na voljo veliko pohištva za balkone, ki ne zavzame preveč prostora. Priporočljivo si je omisliti zložljive mize in stole, ki jih uporabimo, kadar jih potrebujemo, nato pa jih ponovno prav tako hitro spet pospravimo. Kdor ima rad udobje in ima nekoliko več prostora, lahko izbere klubsko pohištvo, narejeno iz poliratana, ki dobro kljubuje vremenskim vplivom. Naslanjači, zofe in mize so sicer precej široki, vendar pa jih je običajno mogoče zložiti v kompaktno kocko, kadar jih ne potrebujemo.

S poti!

Za res majhne balkone so primerne zložljive mize, ki jih pritrdimo na balkonsko ograjo in raztegnemo le po potrebi; kadar so zložene, skoraj ne zavzamejo prostora in nam tudi niso v napoto.

Tudi pri zaščiti pred soncem se je dobro izogniti zoprnim pastem, zaradi katerih se lahko spotaknemo. Klasični senčniki imajo namreč veliko napako: nerodno stojalo.

Alternativne prostorsko varčne možnosti so polkrožni senčniki, ki jih pritrdimo neposredno na zid, ali markize, ki jih lahko raztegnemo - te sicer niso povsem poceni, zato pa so izredno praktične. Za dvorišča in strešne terase so zelo priporočljiva senčna jadra: so moderna, elegantna in ustrezajo kakršnemu koli slogu. Najenostavnejša različica iz starih rjuh in nekaj vrvi je hitro narejena. Nasvet: senčno jadro vedno onite nekoliko postrani, da se na njem ne :neta takoj nabirati listje in voda. Kupljene ličice iz vodoodpornega materiala se napijejo vode. Tudi te pa je dobro ob /ihti ali napovedanem slabem vremenu iti. Komur se to ne ljubi in je pripravljen žiti nekoliko več, se bo mogoče navdušil d modeli, ki jih je mogoče ročno ali ktrično hitro zviti. Tako ostane več časa pomembne stvari v življenju. Za peko na žaru recimo.

Tudi za to potrebno opremo je mogoče dobiti različnih velikostih. Mini izvedbe žara v obliki balkonskih korit je mogoče preprosto pritrditi na balkonsko ograjo; preprost žar v obliki krogle je razmeroma lahek in se hitro lahko pospravi z balkona v shrambo ali klet. Kadar smo siti in zadovoljni, je sedenje zunaj še lepše, predvsem če zvečer s primerno razsvetljavo poskrbimo za prijetno razpoloženje. Najlepši je seveda ogenj. Za posode z odprtim ognjem pa mora biti toliko prostora, da se nikomur ni treba bati za hlačnice. Lepa alternativna možnost so namizni ogenj in bakle, pri katerih se uporablja etanol ali gorljiva pasta, oljenke ali špiritne svetilke in seveda čajne svečke. Zelo priročno: lučke na vrvici in lampijoni na sončno energijo.

Čajna lučka iz kozarca in aluminijaste kuhinjske gobice za čiščenje je narejena hitro: gobico raztegnete, poveznete čez kozarec, končano.

Več: http://www.emka.si/vrt-na-balkonu/PR/2443721,13349

Vir: Vrt na balkonu, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog