Vodič

Velikonočni pogrinjki - ideje


Velika noč je eden tistih praznikov, ko radi okrasimo svoj dom, še posebej pomembna pa je okrasitev velikonočne mize. Ponujamo vam nekaj idej za pogrinjke.
 
Klasični velikonočni pogrinjki so v rožnati, rumeni in zeleni barvi, na mizi pa ne sme manjkati cvetje. Takšen klasičen pogrinjek pa ima eno težavo: če barv ne uporabljate z veliko mero okusa, je lahko hitro videti »kičasto« in preveč barvito.
Moderen pogrinjek je lahko popolnoma preprost. Če izhajamo iz svežine bele barve in ji za piko na i dodamo k vsakemu krožniku zgolj majhen šopek, je uspeh zagotovljen.
Kljub temu, da ima sveže cvetje prednost, se lahko odločite tudi za umetnega. Tudi girlande iz svilenega cvetja lahko pomagajo k prazničnemu vzdušju. Pazite le, da umetno cvetje ni preveč barvito, in se ujema s prtički, kozarci ter jedilnim servisom.
Belo, prozorno in prečiščeno. Veliko stekla naredi mizo prav elegantno, zato tudi pisane sladkorčke naložite v steklene posodite. Ne pozabite na stekleno bovlo, v katero lahko položite plavajoče svečke in cvetje.
Sveče ne poskrbijo zgolj za vizualni učinek, temveč lahko pomagajo ustvarjati atmosfero tudi z vonjem. Na mizi prižgite dišečo svečo z lahkotnim spomladanskim vonjem.
Vam je ljubši nekoliko bolj umirjen naravni videz? Pastelne odtenke lahko popolnoma preskočite tudi tako, da namesto barv pomladnega travnika mizo oblečete v barve gozda. Za zeleno lahko poskrbi preprosta lončnica, za rjavo pa lesene deske ali krožniki, pa tudi podstavki, pleteni iz naravnih materialov.
Ideja za tiste, ki so prepričani, da se lepota skriva v drobnih stvareh. Namesto velike centralne vaze opremite mizo z drobnimi šopki v jajčnih lupinah, ki jih postavite v podstavke za jajca. V lupino namestite zvončke, vijolice, telohe, žafrane ali drugo drobno cvetje, ki se barvno ujema s preostalo dekoracijo.
Spomladi se ne prebujajo zgolj rastline, temveč tudi živali. Vedno dobrodošla dekoracija so zato pisani metuljčki, ki bodo kmalu sesali nektar na vrtnih grmovnicah. Če imate na vrtu cvetočo grmovnico, pravočasno odrežite nekaj vejic in jih prinesite na toplo, da bodo zacvetele. Priporočamo vam seveda španski bezeg, ki bo dom napolnil z omamnim vonjem.
Poleg drugih žuželk se spomladi prebujajo tudi pikapolonice. Pravijo, da prinašajo srečo, zato ne bo nič narobe, če z drobnimi rdečimi pikami pogrnete tudi svojo praznično mizo.
Seveda nikjer ne piše, da na velikonočno mizo ne spadajo tudi bolj intenzivne barve – celo rdeča. Da ne bo pogrinjek preveč kričeč, dodajte bele elemente, na primer bele svečke, krožnike in slovensko klasiko – kvačkane ali klekljane čipkaste prtičke.
In za konec še barva, ki je na jedilni mizi ne najdemo pogosto: modra. Uporabite različne odtenke, pazite pa tudi, da bo zraven dovolj bele, da bo dekoracija »dihala«. Uporabite bele krožnike, belo cvetje in seveda bele keramične zajčke ali ptice.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog