Vodič

Star fotelj v novi preobleki

 


Fotelj, ki pritegne poglede, je eden najbolj enostavnih načinov, da v vaš dnevni prostor vnesete svežino in mu hkrati podarite popolnoma nov karakter. Težava je v tem, da so novi fotelji, ki so videti privlačni, pogosto »dizajnerski«, kar seveda pomeni, da so precej dragi – na srečo pa so novi fotelji pogosto enakih oblik kot tisti izpred nekaj desetletij, kar pomeni, da lahko na kakšnem podstrešju ali v trgovini z rabljenim pohištvom poiščete cenovno ugoden fotelj in ga zgolj prenovite. Z nekaj spretnosti bo videti tako, kot bi zanj odšteli tisoč evrov.

Stari fotelji, ki jim zamenjate oblazinjenje in jih oblečete v nov tekstil, lesene dele pa prebrusite in prebarvate, so lahko videti kot tisti, ki jih na sejmih predstavljajo kot vrhunec sodobnega oblikovanja, saj se oblike, ki so se pred desetletji uveljavile kot najbolj priljubljene, ne spreminjajo kaj dosti. To velja še posebej za fotelje, ki sledijo liniji telesa tako, da ga med sedenjem »objamejo« in s tem nudijo tako udobje kot zasebnost med branjem ali počitkom. Sodobno urejeno stanovanje lahko tako dopolnite s starim, ne da bi kdo sploh opazil, da ste med moderno vnesli nekaj starinskega in rustikalnega, kajti tradicionalno in moderno se odlično dopolnjujeta in vnašata v dom novo energijo.
 

Kje najti stare fotelje?

Če se na vašem podstrešju ne skriva staro pohištvo, potem boste fotelj morda našli pri sorodnikih, v prodajalnah z rabljenim pohištvom oziroma v spletnih oglasnikih in prodajalnah rabljenih stvari. Staro pohištvo izpred nekaj desetletij pri nas običajno nihče ne ceni, saj je pač videti zastarelo, zato bo cena gotovo ugodna. Če vam ni odveč, pa lahko kak star fotelj zagotovo najdete tudi v času odvoza kosovnih odpadkov – takrat bodo vaši sosedje zavrgli marsikaj, kar je možno prenoviti in ponovno uporabiti.
 

Kako izbrati blago?

Blago mora biti obstojno in trpežno, po barvah in vzorcu pa se mora podati tako obliki stola kot vašemu stanovanju. Najbolje je izbrati odtenke, ki predstavljajo stanovanju precejšen kontrast in tako vanj vnašajo novo energijo – barve so lahko intenzivne, na primer rdeče ali modre, ali pa nekoliko bolj nežne pastelne, na primer barva pistacije ali rožnata. Če je ogrodje fotelja v rustikalnem stilu in ima veliko odkritih lesenih delov, ki so bogato izrezljani, je najbolje izbrati enobarvno blago ali nežne vzorce, pri tistih, kjer lesa ni, pa so lahko vzorci precej bolj drzni – črno beli zebrasti, z velikimi rožami intenzivnih barv, raznimi etničnimi vzorci in podobno. Včasih lahko kombinirate tudi različne vzorce v enakih barvah, na primer turkizne pike s turkiznimi rožami, ali pa vzorce različnih barv.

Pri barvah in vzorcih vedno pomislite na uporabo fotelja – če imate majhne otroke ali psa, se izogibajte svetlim barvam in nežnim vzorčkom, na katerih se bo poznal vsak madež.
 

Kako izbrati fotelj za prenovo?

Pri izbiri starega fotelja je potrebno imeti v mislih prostor, kjer boste fotelj postavili, obstoječo obliko fotelja ter možnosti glede izbire novega tekstila. Vsem so nam seveda najljubši nekoliko večji in udobnejši fotelji, vendar pretiravanje z oblazinjenjem v sodoben dom, ki je pogosto precej minimalističnih linij, ne spada. Bolje je ostati nekoliko boj skromen in si dati duška z barvami in vzorci.

Pri izbiri starega fotelja bodite pazljivi na njegovo velikost. To velja še posebej za manjše prostore, kjer lahko večji fotelj hitro zmoti gibanje po prostoru. Najbolje je, če je fotelj lahko postavljen povsem samostojno, če bosta poleg njega obstoječa sedežna garnitura ali klubska mizica, pa naj bo do garniture (ali drugega pohištva) najmanj 70 cm prostora oziroma v primeru klubske mizice toliko, da med udobnim sedenjem s koleni ne zadevate vanjo.

Oblika fotelja mora biti primerna vašemu preostalemu pohištvu. Če imate pohištvo delikatnega videza, bo velik fotelj videti nekoliko »izven koncepta« - to lahko naredi prostor videti neusklajen, ali pa ravno to neusklajenost izkorišča in daje fotelju večji pomen.
 

Kako prenoviti star fotelj?

Tisti, ki imate »žilico« in se radi sami lotite šivanja, oblikovanja in barvanja, lahko fotelj preoblečete sami. Če vam to ne gre, pa bo potrebno najti mojstra, ki se ukvarja s tapetništvom.

S fotelja morate najprej odstraniti staro blago in v trgovini z metražo kupiti nov tapetniški tekstil, ki je bolj obstojen ob običajnega, za kar je fotelj seveda potrebno dobro premeriti. Potrebno bo odstraniti tudi staro oblazinjenje in ga nadomestiti z novim – pene za oblazinjenje boste našli v trgovinah s potrebščinami za urejanje doma oziroma v prodajalnah za mojstre. Poleg tega boste pri foteljih, ki imajo vidne lesene dele, morali kupiti še papir za brušenje in barvo za les. Če ima fotelj kovinske dele, bo tudi te potrebno prebrusiti in prebarvati oziroma poskrbeti za peskanje in barvanje (ali kemično obdelavo) pri profesionalcu.

Najprej obrusite les, da odstranite staro barvo, ter ga nato prebarvajte z novo. Nato oblikujte in na stol položite novo oblazinjenje. Da bi iz blaga izrezali prave oblike, si je najbolje pomagati s papirjem (na primer časopisnim) – položite ga preko oblazinjenja, obrišite s svinčnikom ter iz njega izrežite kroj, temu pa pri rezanju blaga dodajte še po centimeter in pol za šiv. V kolikor ima blago vzorec, izrežite kroj tako, da se ta ob robovih, ki se bodo kasneje stikali, dopolnjuje.

Kjer je možno, kose blaga vnaprej zašijte in jih namestite na ogrodje, marsikje pa boste morali blago s pomočjo bucik pritrditi na stol, ter ga nato ročno šivati na samem stolu. Šive, ki jih ni mogoče skriti, lahko kasneje prekrijete tako, da preko njih nalepite okrasni trak, ali pa jih prekrijete s kovinskimi zakovicami ali plastičnimi okrasnimi gumbki ali perlicami.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog