Vodič

Javljalniki požara: zakaj jih je dobro namestiti?

Doma zagori. Le 5 do 10 minut je potrebno, da se vnamejo vsi vnetljivi materiali v prostoru. Ta trenutek imenujemo požarni preskok. V povprečju  gasilci v Ljubljani na kraj požara prispejo v 7 minutah.  Vendar pa običajno regijski center za obveščanje prejme informacijo o požaru šele, ko je ta že razvit. To pomeni, da gasilci na prizorišče pridejo tudi 15 in več minut od začetka požara. Ravno ta dragoceni čas skrajšujejo ustrezno nameščeni javljalniki.


Zakonodaja v Sloveniji ne določa, da je potrebno doma namestiti javljalnik dima. Je pa to vsekakor smiselno, saj vas tehnično ustrezen in brezhiben javljalnik lahko na nevarnost opozori že na začetku nastajanja nevarnosti in tako bistveno skrajša čas pred pričetkom gašenja požara. Če na javljalnike niste mislili in pripravili inštalacij zanje že ob gradnji, imate možnost namestiti kvalitetne baterijske javljalnike kadarkoli pozneje.

Ni vsak javljalnik za vsak prostor

Javljalnike požara za gospodinjstva lahko najdete v bolje založenih tehničnih ali specializiranih trgovinah in na spletu. Pred nakupom se posvetujte o ustrezni izbiri vrste javljalnika glede na vaše zahteve in funkcionalnosti bivalnega prostora ter o najbolj primernem mestu namestitve.

Neustrezna izbira javljalnika vam namreč lahko povzroči nemalo skrbi zaradi velikega števila lažnih alarmov. V domačem okolju je to največkrat posledica namestitve dimnih javljalnikov v kuhinji. V kuhinjo namreč sodi izključno temperaturni javljalnik.

Glede na vrsto nevarnosti, ki pretijo v različnih domačih prostorih, lahko namestite javljalnike  naslednjih tipov:

  • temperaturni javljalnik, ki zazna maščobne eksplozije v kuhinji, v garažah in ostalih prašnih prostorih,
  • optični javljalnik, ki zaznava dim in je primeren za vse ostale prostore,
  • javljalnik za ogljikov monoksid če imate peč, kamin ali drugo kurilno napravo na fosilna goriva. Namestite ga v tisti bivalni prostor, kjer se nahaja kurilna naprava ali kjer obstaja možnost uhajanja ogljikovega monoksida v vaš bivalni prostor.

Odsvetujemo pa uporabo kombiniranih javljalnikov dima in ogljikovega monoksida ali zemeljskega oziroma propan-butan plina, saj morate vsak tip javljalnika v prostoru namestiti na točno določeno mesto.

Svetujemo vam, da is z javljalniki opremite kuhinjo, dnevno sobo, spalnico in vse tiste prostore, v katerih se nahajajo električne in ostale naprave, ki lahko povzročijo nastanek požara ali uhajanje ogljikovega monoksida.

Za nadaljevanje kliknite na spodnjo povezavo.

Več: http://vsebovredu.triglav.si/dom-in-druzina/javljalniki-poza...

Vir: Vse bo: vredu, Zgodbe in nasveti za brezskrben vsakdan, Zavarovalnica Triglav

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog