Vodič

Kuhinja je srce stanovanja

Stare navade, zvoki, vonjave in okusi so bili stalnica kuhinj naših babic. In še danes se jih nostalgično spominjamo.

Kuhinja je prostor, ki ljudi združuje. Zato ji namenjamo vsaj kanček tiste domačnosti in dobrega počutja, ki smo ga poznali nekoč. Je pravzaprav največkrat uporabljen prostor v stanovanju.

Način kako ga osnovati je precej odvisen od našega načina življenja. Lahko ga uporabljamo izključno zase in za svojo družino, hkrati pa je lahko to tudi prostor za goste. Za jutranji klepet ob kavici ali za večerne seanse. Torej: prostor namenjen komunikaciji in ne samo laboratorij pripravljanja obrokov.

Sledite predvsem stilu, ki ustreza izključno vam in vam je "pisan na kožo!" To je pač najpomembnejše, ker konec koncev vi bivate s tem prostorom.

Prostorski koncept današnje kuhinje temelji na udobnosti. Pred vsakršno obliko kreativnosti in osebno noto moramo upoštevati časovni dejavnik. Zavedate se, kakšen je (govorim o večini) tempo našega življenja. Pomembno je tudi ali kuhate vsak dan ali je to nekakšen konjiček preko vikenda. In naslednji zanimiv dejavnik: koliko kuharjev nastopa v tem prostoru?.

Razporeditev kuhinjskih elementov mora biti takšna, da opišemo čim krajšo pot pri uporabi le teh. Lahko se odločimo za delovni trikotnik (umivalnik, štedilnik, hladilnik), razporeditev v črki "U", črki "L" ali za paralelno varianto.

Poleg časovnega dejavnika je odločilnega pomena izbira materijalov oziroma površin, ki so enostavne za čiščenje. Najmanj zahtevne so gladke, nečlenjene površine. Izberimo raje res kakovostne materiale, ki bodo čim trajnejši in odporni. Kuhinja je dejansko tisti prostor, kjer je kakovost materiala najbolj izpostavljena. Skozi zgodovino stalno preizkušamo njihovo praktičnost in učinkovitost-od preprostih lesenih, keramičnih, kovinskih pa do steklenih variant.

Tretji pomembni dejavnik je vsekakor svetloba: izbira svetlobe za delovno površino in v prostoru kjer obedujemo.

Nameščanje detajlov in zahtevnejših kombinacij materialov si omislimo na mestih, ki nimajo direktnega stika z delovno površino. Če želimo domačost kuhinje popestriti z visečimi posodami, jih namestimo tja, kamor se ne bo vanje valila para od kuhanja. Tudi "začimbe na dosegu rok", ki so krasen detajl, naj bodo nekoliko odmaknjene od štedilnika. V primeru, da se odločimo za mozaične koše keramičnih ploščic, bodimo pozorni na čiščenje le teh.

Združiti moramo nekako praktičnost z domačnostjo. In vse to je izvedljivo če smo pozorni na vse tipične dejavnike, ki jih zahteva kuhanje, pomivanje in nasploh bivanje v tem prostoru.

Kuhinja je srce našega stanovanja. Celotno razpoloženje v stanovanju je torej precej odvisno od nje. Ljubezen gre skozi želodec.

Špela Zorčič

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog