Vodič

Tapete so ponovno v modi

 


Ko pomislite na tapete, morate najprej pozabiti na vzorce iz sedemdesetih, ki jih srečate zgolj še v kakšni precej stari hiši, ki je niso obnavljali. Današnje tapete so povsem drugačne – so prijetne na otip, imajo velike in drzne vzorce, lahko so v najbolj drznih barvnih kombinacijah. Sodobne tapete vdahnejo domu dušo in sodoben videz.
 

Razlika ni zgolj v vzorcih

Sodobne tapete, ki imajo zanimive vzorce in so dostopne v najbolj norih barvnih kombinacijah (denimo črna in turkizna), se v modernih domovih ponovno vse bolj uporabljajo. Pa ne le zato, ker jih je zaradi sodobnih materialov in lepil enostavneje namestiti in odstraniti s sten, temveč tudi zaradi tega, ker lahko prostore popolnoma spremenijo in naredijo unikatne – kar je v časih, ko se ljudje radi pohvalimo z oblikovanostjo doma, še kako dobro.

Večina sodobnih tapet uporablja geometrične vzorce v kontrastnih barvah, prav tako pa živalske in domišljijske vzorce. Sama tekstura tapet pa daje domu več topline in globine tudi v primeru, da se odločite za enobarvne tapete – te na otip niso tako gladke kot zgolj prepleskane stene, če pa imajo nalašč nekoliko reliefa ali so dodani celo naravni materiali, ki jih naredijo neenotne (na primer trave), bo občutek še boljši.

Kadar izbirate tapete, velja pred izbiro vzorca in barve pomisliti na material. Ta je lahko naraven in celo ekološki, lahko pa se odločite tudi za tapete iz vinila, ki so sicer namenjene restavracijam in trgovinam – te so veliko bolj obstojne in tudi enostavno jih je čistiti.

Pri sodobnem opremljanju doma se tapete običajno ne uporabljajo za prekritje vseh sten v posameznem prostoru, temveč bolj kot zgolj »modni dodatek« - to pomeni, da so položene zgolj na posamezno steno ali del stene, ki ga želimo poudariti. Lahko so ozadje za knjižne police, lahko prekrivajo del stropa nad jedilno mizo, lahko so celo okras stene v kopalnici. In ker se tapet ne uporablja za celotno stanovanje, tudi strošek nakupa tapet ni tako velik, kot se marsikomu zdi takrat, ko si prvič pogleda zasoljene cene v trgovinah.
 

Kako kupiti in položiti tapete?

Najprej premerite stene in določite kvadraturo, ki jo morate pokriti, ter dodajte vsaj 10%– glede na to, da niso vse role tapet enake širine, se boste tako najlaže znašli med policami. Pri ceni tapet pazite na to, ali je cena podana za posamezno rolo in kako dolga ter široka je), ali na kvadratni meter.

Za polaganje tapet je najbolje najeti mojstra, kajti kljub temu, da je polaganje na splošno lažje kot nekoč, gre lahko še vedno kaj narobe – zlasti zato, ker se rade uporabljajo vzorčaste tapete, kjer je potrebno paziti na natančno sestavljanje. Če pri polaganju tapet nimate izkušenj, nikar ne nasedite trgovčevim zagotovilom, da je polaganje tako lahko, da boste z njim brez težav opravili sami. Prav tako vam bo profesionalec za tapete znal tudi dobro svetovati, koliko »rezerve« morate imeti pri količini – ta je še posebej nujna pri velikih vzorcih, ki zahtevajo ujemanje med namestitvijo ene in druge role.
 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog