Vodič

Postavimo predelno steno

Za postavitev predelnih sten se običajno odločamo, kadar želimo iz enega velikega prostora narediti dva manjša. Najpogosteje takrat, kadar imamo dva otroka v isti sobi, z odraščanjem pa si želita več zasebnosti. Ali pa bi si radi kar v dnevni sobi naredili delovni kotiček, kjer potrebujemo mir in tišino. Postajajo pa priljubljen element tudi v kopalnicah, ker lahko v medprostor skrijemo vodovodno in drugo napeljavo, ki je v kopalnici ne manjka. Predelne stene so običajno debele od 7,5 pa do 15 cm. Lahko pa tudi več. Votli del med ploščama se navadno zapolni z vsaj nekaj centimetri debelo toplotno izolacijo, ki je hkrati tudi zvočna zaščita.

Preden začnemo z delom, si po tleh in stičnih stenah označimo potek same stene. Vodilno stensko črto dobimo tako, da na strop obesimo vrvico z utežjo. Ob njej lahko zarišemo potek stene. Tako se izognemo možnosti, da stena ne bi bila povsem navpična, oziroma da stropna in talna konstrukcija ne bosta v isti liniji.

Prvi korak postavitve je postavitev železnega ohišja – nosilne konstrukcije, ki pa je lahko tudi lesena. Najprej postavimo horizontalni del konstrukcije, torej po stropu in tleh. Temu sledi še vertikalna konstrukcija. Stebrički te konstrukcije so običajno na razdalji 60 cm, pozicija pa je odvisna tudi od dimenzije samih mavčnih plošč. Kadar imamo steno, ki je tanjša (cca 7 cm), je dovolj samo en stebriček na katerega z vsake strani pritrdimo mavčno ploščo. Kadar pa želimo imeti debelejšo steno (zaradi izolacij, napeljav, ...) pa moramo postaviti za vsako stran stene svoje stebričke oziroma profile. Same mavčne plošče vijačimo v nosilce na vsakih 25 cm.

Mestu, kjer se bo mavčna plošča stikala z drugo steno, ki je konstrukcijsko drugačna (opeka, beton) moramo posvetiti dodatno pozornost. Plošče ne smemo pritrditi neposredno na drugo steno. Steno, ki se stika z montažno steno moramo zaščititi s posebnim samolepilnim trakom. Stik med stenama nato zapolnimo s posebno fugirno maso. Lepilni trak, ki gleda ven pa preprosto odrežemo. Na ta način preprečimo, da bi na mestu stika prišlo do razpok zaradi krčenja in širjenja stene.

Ko je stena postavljena, uredimo še stike (lepljenje mrežic, kitanje, brušenje). Steno na koncu lahko tudi omečemo s posebnimi ometi ali pa samo pobelimo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog