Vodič

Sami se lotimo izdelave freske

Sama beseda freska izvira iz italijanščine in pomeni »al fresco, na sveže«. Od nekdaj so bile zelo cenjene in to upravičeno. Njena izdelava je vse prej kot preprosta, vendar, če imamo nekaj umetniške žilice ali pa bi bili samo radi ponosni na svojo lastno umetnino, se lahko izdelave lotimo sami.

Preden začnemo z delom, si moramo priskrbeti ustrezno orodje in material:

  • pesek;
  • kremenčev pesek;
  • žgano apno;
  • pigmenti (naravne barve);
  • lopatico za nanos ometa;
  • orodje za glajenje;
  • papir v velikosti freske (lahko več listov zlepimo skupaj);
  • slikarski pribor kot so čopiči, lončki.

Najprej moramo izbrati velikost in motiv freske. Motiv nato prerišemo na tanek papir, po potrebi si nanj lahko označimo tudi barve. Ta način so uporabljali že veliki umetniki, ki so izdelovali veličastne freske in jih danes občudujemo po cerkvah in palačah.

Sam postopek izdelave freske pa se začne z nanosom grobega ometa iz peska in žganega apna. Temu sledi še sloj finega ometa iz kremenčevega peska in apna. Papir, na katerega smo narisali motiv, nato prislonimo na še svež omet ter skozi papir z ostrim in tankim predmetom označimo, kje potekajo elementi risbe. Na ta način po odstranitvi papirja na ometu ostane točkovno zarisana pozicija in velikost posameznih elementov slike. Seveda pa to ni nujno, lahko slikamo tudi po občutku.

Sedaj lahko začnemo s slikanjem.

Pogoj za fresko je svež omet. Same barve, ki so sestavljene iz pigmentov in apnene vode, se namreč vpijejo v omet. Tako se omet in barve spojijo, sama risba pa sega kar nekaj milimetrov v globino. V tem se freska razlikuje od navadne stenske poslikave, ko rišemo na suho površino.

Ker pa se omet hitro suši, moramo biti tudi sami hitri in natančni, ker popravki niso mogoči. Če se le ta posuši, preden dokončamo vso risbo, potem bo tam, kjer smo risali na suh omet, navadna stenska poslikava. Da se temu izognemo, nanašamo le toliko ometa, kolikor menimo, da ga bomo zmogli porisati, preden se posuši. Če pa se nam je omet vseeno prehitro posušil, morami posušeni in še neposlikani omet odstraniti in nanesti nov, svež sloj.

Ko končamo, počakamo, da se celotna freska posuši. Na koncu bomo ponosni lastniki freske, ki bo odporna proti vlagi, svetlobi, spremembam temperature ter celo ognju in bo imela dolgo življenjsko dobo (nekatere velike umetnije so stare več stoletij).

Seveda pa lahko tudi malce pogoljufamo in naročimo fresko v specializiranem ateljeju. Ti lahko naredijo fresko na le nekaj milimetrov ometa, ki ga nato »prilepimo« na naš omet. Edina razlika bo, da freska ne bo narisana v naši hiši, temveč že prej, lastnosti pa bodo enake.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog