Vodič

Pritrjevanje predmetov na stene iz mavčnih plošč

Klub privlačnosti gradnje z mavčnimi ploščami zaradi hitre in suhe gradnje, nam lahko nekaj preglavic povzroči pritrjevanje in obešanje stvari (slike, police, omare,…) na mavčne plošče. Vendar brez skrbi, s pravim načrtovanjem in orodjem, plošče prenesejo skorajda vse.

Za montažo elementov na mavčne plošče se uporabljajo posebni namenski vložki za vijake, ki so lahko plastičnih ali kovinski. Plastične vložke vstavimo klasično, za pritrjevanje kovinskih pa moramo uporabiti posebne namenske klešče. Ti vložki omogočajo visoko nosilnost zaradi nastanka vozla pri plastičnem vložku, oziroma sidra v obliki dežnika pri kovinskem vložku, ki se oblikujeta na hrbtni strani obloge iz mavčnih plošč.

Montaža večjih elementov

Pritrjevanje kuhinjskih omaric je običajno največji podvig. Najenostavneje je, če že pred postavitvijo stene vemo, bodo omarice. Tako lahko že vnaprej z ustreznimi nosilci ojačamo steno iz druge strani. Načeloma pa je dovolj, če uporabimo namenske vložke, ki jih, če je le možno, pritrdimo tam, kjer so profili (nosilci) mavčnih plošč. Lahko pa tudi na samo steno pritrdimo na primer leseno letev, na katero bomo pritrdili omarico. Seveda ne smemo pozabiti upoštevati navodil proizvajalca plošč, kjer so navedene največje dovoljene obremenitve plošče glede na debelino plošč, dimenzij in teže omaric.

Montaža sanitarnih elementov

Vsi sanitarni predmeti, ki jih obesimo na steno, predvsem WC školjka, predstavljajo veliko obremenitev. Zato jih ne smemo pritrjevati samo z zidnimi vložki, temveč le na posebno podkonstrukcijo iz pocinkane jeklene pločevine.

Montaža polic

Police na stene pritrjujemo z namenskimi vijaki, ki se na drugi strani steni razprejo in zaradi večje površine povečajo nosilnost.

Obešanje manjših elementov

Za obešanje manjših slik in ur običajno ni potrebno posebno orodje. Izbrati moramo le ustrezne nosilce – kljukice, ki jih pritrdimo z žebljički. Enotočkovno pritrjevanje kljukic prenese do 5 kg pa vse do 15 kilogramov s tritočkovnim pritrjevanjem nosilcev. Za obešanje slik je dovolj, da nosilec le privijačimo, saj naj bi zdržal obremenitev do 8 kilogramov. Če pa želimo obesiti kaj težjega, moramo uporabiti poseben vijak, namenjen za mavčne plošče.

Obešanje na strop

Načeloma na strop ne pritrjujemo veliko, najpogosteje samo lestenec ali pa nosilce za karnise. Na strop iz mavčnih plošč jih pritrdimo s pomočjo plastičnih in kovinskih vložkov za votle stene in vzmetnih vložkov. Paziti moramo na, da maksimalna obremenitev s temi predmeti na poljubni točki mavčne plošče in pri minimalni razdalji med vložki 40 cm ne presega treh kilogramov. Težje stvari moramo pritrjevati na podkonstrukcijo ali celo neposredno v strop.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog