Vodič

Ploščice ali vodoodporna barva v kopalnici?

Kako zahtevna je prenova kopalnic, vemo vsi, ki smo bili prisiljeni iz različnih razlogov (poškodovane ploščice, menjava cevi,...) zamenjati vse ploščice. Pogosto moramo tako zamenjati celotno steno, ker v trgovinah ni več moč najti ploščic, ki jih že imamo doma, pa čeprav jih potrebujemo samo nekaj kosov.

Kdor je že obiskal severne dele Evrope, je opazil, da je moč v kopalnicah najti namesto ploščic les, po tleh pa tekstilne obloge (itison). Pri nas pa še vedno velja nenapisano pravilo, da dajemo ploščice od tal pa do stropa.

Novi materiali in boljša dostopnost nam danes omogočata vse večjo izbiro ustreznih materialov, ki so primerni za uporabo v kopalnicah. Ena izmed alternativ ploščicam je t.i. pralna barva. Takšna barva je odporna na vodo – je ne vpija, - umazanijo in prah. Nekatere barve so takšne, da so same po sebi vodoodporne, na primer takšne iz lateksa in epoksi barve, druge je treba dodatno prelakirati, da bi dosegli vodoodpornost. Prav tako lahko izbiramo med svetlečimi, polsvetlečimi ali mat nanosi, kar je stvar osebnega okusa.

Prednost te barve je, da, ko se izbranega barvnega odtenka naveličamo, ali, če želimo kopalnici dati novo podobo, steno preprosto prebelimo z novo barvo. S tem se izognemo odstranjevanju ploščic in za prenovo kopalnice ne potrebujemo keramičarja.

Samo nanašanje barve, nekomu, ki je v roke že kdaj v življenju prijel pleskarski valjček, ne bi smelo predstavljati nobenih težav. Barvo namreč nanašamo enako kot vse ostale stenske barve, najpogosteje kar z valjčkom. barvo.

Ker mora biti podlaga kar se da ravna, je priporočljivo, da steno prej pokitamo in zbrusimo. Pogoj za dober nanos in izvedbo, pa tudi lepši končni videz, je podlaga brez neravnin. Prehode med pobarvano steno in ploščicami najlepše izenačimo, če uporabimo silikonski kit, ki nam bo hkrati preprečil nabiranje umazanije na robovih ploščic.

Tudi samo čiščenje postane hitrejše in enostavnejše, saj se izognemo napornemu čiščenju fug. Pralno barvo čistimo le z vlažno krpo, po potrebi pa lahko uporabimo blago čistilno sredstvo. Izogibati se moramo pregrobemu čiščenju ali drgnjenju, da barve ne bi poškodovali.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog