Družinska kopalnica

Družinska kopalnica mora biti prijeten in funkcionalen prostor, v katerem se bodo radi zadrževali vsi družinski člani: odrasli, otroci in tudi starejše osebe.

Ko planiramo novo družinsko kopalnico ali obnavljamo staro, moramo upoštevati tako splošna pravila, ki veljajo za razpored in oblikovanje notranjosti kopalnice, kot tudi potrebe posameznih družinskih članov.

Najpomembnejša je varnost otrok. Pozorni moramo biti na to, da ima omarica za zdravila ključavnico, in da je v višini, ki je otrokom nedosegljiva. Prav tako moramo spraviti čistila izven dosega otroških rok. Če imamo v kopalnici okno, mora biti na njem pritrjena ključavnica. Ostre in koničaste robove v kopalnici zaščitimo in zavarujemo. Pozorni moramo biti tudi na drseče preproge, ki so za kopalnico neprimerne.

Če je v družini starejša oseba, pritrdimo prijemala pri kadi in straniščni školjki ter po potrebi tudi v drugih delih kopalnice.

Razporeditev pohištva je odvisna od razpoložljivega prostora. Ker kopalnico uporablja več družinskih članov hkrati, je dvojni umivalnik idealna rešitev. S tem pridobimo odlagalne površine za manjše stvari in zmanjšamo možnost, da bi se zmočila tla in postala nevarno drseča. Sušilnik za lase naj bo montiran stran od vode, vendar v bližini ogledala. Pozorni moramo biti tudi pri osvetljavi, ki mora padati navpično na ogledalo, da ne moti uporabnika drugega umivalnika.

V družinski kopalnici ne sme manjkati stol ali pručica, ki bo služila za počitek, odlaganje obleke, obenem pa tudi pomagala majhnim otrokom, da bodo lažje dosegli umivalnik.

Kopalnica naj bo svetla in barvno poživljajoča. Na keramične ploščice lahko nalepimo otroške motive, zavese za tuš naj bodo potiskane z otroškimi motivi. Lahko jo popestrimo tudi z barvnim pokrovom za stranišče in brisačami ter dodatki v živih barvnih odtenkih.

Ker kopalnico uporablja več ljudi naj bo pospravljena, razni hišni pripomočki kot so metle in krpe pa naj bodo pospravljeni v omari.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog