Umivalnik

Umivalnik je manjši, vendar najpogosteje uporabljen element v kopalnici. Pri izbiri umivalnika moramo biti pozorni tako na stil in obliko, kot tudi na funkcionalnost. Izbira stila je odvisna od okusa posameznika, bistveno pa je, da se oblikovno ujema z izbiro drugih kopalniških elementov. Na ta način lahko umivalnik deluje tudi kot okrasni, dekorativni element kopalnice.

Lahko izbiramo od klasičnih pa vse do najmodernejših stilov umivalnikov v različnih barvnih odtenkih. Oblike (okrogle, ovalne, pravokotne, asimetrične) in velikosti so različne, izbira pa je odvisna od prostora, ki nam je na razpolago in števila uporabnikov. Ob uporabi večjega umivalnika se zmanjšuje možnost razlitja vode po tleh, zelo pa je uporaben tudi za npr. umivanje las, v primeru, da je prha zasedena ali pa za ročno pranje perila. Izbiramo lahko med enojnim ali dvojnim, samostoječim ali vgradnim umivalnikom.

Samostoječi umivalnik

Samostoječi umivalnik je idealna izbira za manjše kopalnice. V prostoru deluje manj okorno, kopalnica pa je na ta način videti večja. Ker je zelo viden element, moramo previdno izbrati stil in barvo umivalnika. Zaradi večje odprtosti in izpostavljenosti v prostoru se mora skladati tako s stenami, kot s tlemi kopalnice.

Če je tak umivalnik idealna pa lahko ugotovimo, da ni najbolj praktična izbira. Ima malo ali nič odlagalne površine, odvisno od izbranega modela. Ob uporabi je večja možnost razlitja vode po tleh, pod umivalnikom pa ni omarice za shranjevanje stvari, ki nam v malih kopalnicah pride še kako prav.

Podstavki samostoječih umivalnikov so različni, od klasičnih do raznoraznih oblik in materialov. Prednost samostoječega umivalnika na nogah ali nad pultom je malo več odlagalne površine in boljša zaščita proti razlitju vode, vsekakor pa se za tovrstni umivalnik odločimo, če imamo možnost odlagati in shranjevati stvari drugje v kopalnici.

Vgradni umivalnik

Vgradni umivalniki so oblikovani tako, da jih v celoti namestimo pod ploščo ali v ploščo in na ta način pridobimo odlagalno površino. Za manjše kopalnice, kjer je prostorska stiska večja, so primerni enojni umivalniki, lahko izberemo tudi kotno omarico z vgrajenim umivalnikom. V večjih kopalnicah si omislimo dvojni vgradni umivalnik, ki omogoča uporabo kopalnice več družinskim članom hkrati. Najpogostejša je zaporedna postavitev dveh umivalnikov, obstajajo pa tudi polkrožni in trikotni, ki segajo v prostor.

Barvni odtenki in materiali iz katerih so izdelani umivalniki, so različni. Izbiramo lahko med klasično keramiko, umetnimi masami, plastiko, steklom, pločevino, lesom, umetnim in naravnim kamnom.

Pri razporeditvi kopalniške opreme, moramo biti še posebej pozorni na to, da zagotovimo dostopnost do posameznih elementov in svobodno gibanje zlasti pred umivalnikom.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog