Kopalnice za starejše in invalide

Če načrtujemo novo kopalnico, moramo biti pozorni na mnogo stvari, ki starejšim in invalidnim osebam omogočajo varnejšo in lažjo uporabo. Predvsem namenimo večjo površino temu delu stanovanja in pazimo, da je dostop do kopalnice raven in tla brez pragov.

V že obstoječih kopalnicah namesto kadi namestimo tuš kabino. Kupimo jo lahko v različici s sedežem ali brez njega. Na ta način omogočimo starejšim osebam, da tuš uporabljajo sproščeno in brez napora.

Tuš brez sedeža in samo z eno zaščitno ploščo do tal, namestimo za osebo na invalidskem vozičku, ki se na ta način zapelje pod tuš in ga lahko samostojno uporablja.

Čeprav je tuš najprimernejši in najbolj varen za uporabo starejših in invalidnih oseb, pa lahko, če imamo veliko prostora, namestimo tudi kad, katere višina pa mora biti nižja od klasične. Kupimo lahko tudi različico kadi, ki ima v notranjosti že izoblikovan sedež. V primeru, da gre za invalidno osebo pa namestimo in pritrdimo po širini kadi oblazinjeno desko, na katero se lahko oseba neposredno iz vozička namesti.

Seveda v kopalnici ne smejo manjkati oprijemala, ki morajo biti nujno nameščena ob tušu v višini sedala, ob kadi v višini sedeža in ob straniščni školjki. Za osebe na vozičkih namestimo tako stranišče, kjer so oprijemala že njegov sestavni del.

Kopalniško pohištvo naj bo nameščeno v višini, ki ne zahteva vzpenjanja ali stegovanja. Predvsem police ob kadi in tušu, kjer so nameščene brisače, morajo biti enostavno dosegljive. Površine v kopalnici morajo biti nedrseče, čim bolj ravne, vsekakor pa ne sme manjkati stol, ki bo služil za počitek ali kot odlagalna površina.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog