Vodič

Sodobno opremljanje kopalnic


Kopalnice ne predstavljajo več zgolj »tehnične podpore« za osebno higieno, temveč postajajo pravi raj za zaprtimi vrati. Spreminjajo se v pribežališče, namenjeno sprostitvi. Udobje ponujajo z vse večjim prostorom, lepimi barvami ter enostavno, nevsiljivo keramiko ter pohištvom ravnih linij. Torej opremo, ki je funkcionalna, preprosta, a hkrati oblikovno dovršena.

Kopalnica je vse bolj pomemben element doma, kar se kaže v tem, da se ljudje nič več ne zadovoljimo zgolj s petimi kvadratnimi meti prostora, v katerih je natlačena sanitarna keramika in omarica, namenjena shranjevanju brisač ter potrebščin za osebno nego. Marsikdo je za več prostora pripravljen podreti kakšno steno, saj je to edini način, da postane udobnejša ter bolj funkcionalna, hkrati pa opremljena tako, da poudarja življenjski stil in osebnost.

Z večjim prostorom prihajajo tudi večji kopalniški elementi, ki so razporejeni tako, da je med njimi dovolj razmaka, množi pa se tudi njihovo število – marsikdo želi tako masažno kopalno kad kot prho, ter se ne zadovolji z zgolj enim umivalnikom. In vse več je tistih, ki se zavedajo. Da je čas za osebno higieno možno izkoristiti tudi za dodatno dejavnost, zato si izbirčnejši lahko privoščijo celo kopalnico s televizijo, tuš kabino z radiem, pod okno pa postavijo masažni stol, na katerem si lahko odpočijejo ali preberejo kakšno knjigo, medtem ko stopala namakajo v majhni masažni kadi za stopala …

Zaradi novih »nalog«, bi kopalnice lahko hitro postale prepolne krame, kar pa zagotovo ni primerno, če si želimo v njih red oddahniti. Zato velja pri »maksi« kopalnicah minimalizem na področju na področju oblikovanja: elementi so preprosti in prečiščeni, linije pa enostavne. Barve se uporabljajo zgolj za poudarke in večinoma nastopajo v intenzivnih odtenkih in črni, ne pa v pastelih.
 

Modne zapovedi


Pozabite na keramiko ter emajl. Tudi v kopalnice prihajajo novi materiali: naravni kamen, eksotični les, krom, steklo, nerjaveče jeklo, kerrock … Kopalna kad iz marmorja ali nerjavečega jekla je videti posebna. Osvetljene steklene poličke so precej moderne, enako pa velja tudi za sodobne plastične police iz prozornega »pleksija«, pa tudi za police iz temnega afriškega lesa wenge …

Pot v kopalnico si vse bolj utirajo tudi rastline. Veliko prijetneje bo, če boste v kopalnico postavili lonec z manjšim limonovcem, monstero ali figo …

Imate tudi vi v kopalnici majčkeno okno, ki ne prepušča dovolj svetlobe? Če nameravate v kopalnici preživeti več časa, ga zamenjajte z večjim. Poleg naravne svetlobe (ki se je bodo razveselile predvsem ženske, saj je nujna za ličenje), boste pridobili še lep razgled na vrt. Če imate sosede tako blizu, da bi to motilo vašo intimo, pa se lahko odločite za stilsko usklajeno senčilo oziroma peskano ali drugače obdelano steklo.

Umivalniki imajo s tem, koso postavljeni na pult oziroma vdelani vanj, novo vrednost – s tem pridobimo tudi odlagalne površine za potrebščine.

Ogrevanje sodobnih kopalnic je »neopazno«. Večina jih ima talno gretje ali grelni element v obliki cevnega radiatorja, ki lahko služi tudi kot grelnik in sušilec za brisače. Sodobni radiatorji so estetsko oblikovani in še zdaleč niso več videti kot cevasta lestev.

Armature so prečiščenih in enostavnih linij, ravno tako kot vsa stojala, obešala, ročke … Tako armature kot dodatki za obešanje brisač, držala za toaletni papir in vse ostale potrebščine so lahko sijajne ali mat, ni pa nujno, da so v srebrni barvi. Lahko so tudi črne, temno sive, bele, zlate …

Vse več ljudi nima več kopalne kadi, ki je namenjena tako kopanju kot prhanju. Odločajo se za velike prhe, kjer lahko nizko kad za prhanje nadomesti pršni kanal. Ta je popolnoma neopazen in v isti liniji kot tla kopalnice. Prhe so lahko kombinirane tudi s sistemom za turško savno. Poleg tega ima marsikdo rad ločeno kopalno kad z masažnim sistemom.

Kadar imate v kopalnici res prostora na pretek, si lahko uredite tudi čisto pravo savno – turško, finsko ali infrardečo.

Potrebščine so lahko shranjene na vzidane v stensko nišo, ali pa v predalnike, ki imajo v notranjosti že manjše predelne prostore, da se drobnarije v njih ne »izgubijo«. Omarice in predali so lahko v obliki vgradnega ali samostoječega pohištva, lahko pa so tudi del pulta z umivalnikom.

Da kopalnica ne bo videti neurejena, je najbolje večino stvari pospraviti v omarice, ali pa uporabiti kopalniške dodatke – dozirnike, zaboje, držala, košare …

Ogledala so nevidno pritrjena na steno in nimajo okvirjev, ravno tako pa se večine ogledal ne drži polička – so popolnoma samostojna. Namesto velikega pravokotnega ogledala čez celo steno se lahko uporabi tudi več manjših z zaobljenimi robovi ali celo okroglih.

Kaj pa v kopalnico nikakor ne spada? Pralni in sušilni stroj! Če je le možno, ju postavite sobo za vzdrževanje (»utility«) ali kak drug prostor.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog