Vodič

Red v kopalnici

Zmanjšanje števila potrebščin

Ali v kopalnici res potrebujete 18 brisač za kopa­nje, 12 brisač za roke in 10 umivalnih rokavic, če vaša družina šteje samo tri družinske člane? In toliko stekleničk in tub kozmetike, mazil ter sredstev proti bolečinam po policah in v predalih? Prvi korak v boju z neredom je, da se zne­bite vsega, česar ne potrebujete; nato stvari shra­nite tako, da prihranite nekaj prostora. Svetujemo vam, da naredite naslednje:

  •  Izpraznite police in na vrata kopalnice namestite tri ali štiri držala za brisače.

Nanje lahko obesite vso tedensko zalo­go brisač.

  •  Pripravite dva kompleta osebnih potrebščin in ju shranite v vrečkah na zadrgo. En komplet vam bo prišel prav, kadar morate na hitro odpotovati.

Dodajte pinceto, ščipalko za nohte, škarjice, vatirane palčke in bombažne blazinice.


Poiščite dodaten prostor

Če imate v kopalnici okno, lahko na policah, pod­prtih z nosilci iz enakega materiala, hranite bri­sače in toaletne potrebščine.

60 cm pod oknom je dovolj prostora za dve polici ali tri. Prostora bo še več, če na desko pod policami namestite tudi kljuke za mokre brisače.


Stojala in police

Bi radi imeli v kopalnici več obešalnikov za bri­sače? Izognite se mukotrpnemu privijanju ter v kot postavite stojalo za vrhnja oblačila - odlič­no za obešanje brisač in kopalnih plaščev.

Pri zlaganju brisač vam bodo prišle prav poli­ce za vino, ki lahko sprejmejo od 5 do 10 v zvitek zvitih brisač. Odvisno od oblike jih namesti­te na tla ali na vrh omarice. Prednost: poleg dodat­nega prostora za shranjevanje vinske police v kopalnici poskrbijo za prav poseben videz.


Viseče košare

Viseče kovinske košare za kuhinjo bodo priro­čne tudi v kopalnici - manj ko imate prostora, bolj vam bodo prišle prav. Košare pritrdite na strop, v največjo zložite zvite brisače za roke, toa­letne potrebščine pa v manjše.


Prostor za toaletne potrebščine

Ponujamo vam rešitev za shranjevanje toaletnih potrebščin v velikih družinah s premalo prosto­ra v kopalnici: članom družine priskrbite lične žične košarice, ki naj jih imajo v svoji sobi in naj služijo kot toaletne torbice. Osebne stvari lahko vsak prinese s seboj v kopalnico po potrebi. Vsako košarico pobarvajte z drugačno barvo in vanje zložite potrebščine - za očeta najljubšo zobno kremo, kremo za britje, britev ter druge stvari, ki jih potrebujejo moški; za mamo kozme­tiko, krtače in podobno. S tem, kar boste zložili v košarice, boste zmanjšali nered v kopalnici.
 

Preselite zdravila

Zdravila na recept in druga zdravila preselite iz omarice v kopalnici v kuhinjo ali spalnico. S tem boste v najmanjšem prostoru stanovanja prido­bili precej prostora. Toplota in vlaga v kopalni­ci lahko vplivata na učinek nekaterih zdravil, zato jih hranite v plastični škatli s pokrovom ali v škat­li za čevlje v hladnem in suhem prostoru. Seve­da boste s tem poskrbeli tudi, da zdravila ne bodo na dosegu otroških rok.


Gumice in sponke za lase

Svoji hčerkici podarite trdo škatlo z razdelki, ki se zapre z zaponko (primerna je nizka škatla za ribiški pribor). Prosite jo, naj v razdelke zloži svoje gumice in sponke za lase. Če je še majhna in ima težave z odpiranjem, ji povejte, da ji boste poma­gali, kadar bo potrebovala kaj iz nje. Videla bo, da vse zlagate na svoje mesto, in tudi sama se bo naučila delati red med svojimi stvarmi.


Namestite magnet

Magnetno držalo za nože je primerno tudi za majhne kovinske potrebščine v kopalnici, kot so ščipalke za nohte, pincete in škarjice za nohte. Za drobnimi predmeti vam ne bo več treba brska­ti po predalu ali omarici.

 

Škatla za prvo pomoč

Sin je škatlo za malico prerasel že pred časom, a v barviti aluminijasti posodi je še vedno nekaj življenja. Ravno pravšnje velikosti je za povoje, gaze, škarje in obliže na eni strani ter stekleničko alkohola in pršilo za rane - ter vato - na drugi.

Komplet prve pomoči hranite v kopalnični omarici in vse potrebno boste imeli pri roki, ko boste morali steči na dvorišče in oskrbeti otroka.

Vir: Preproste rešitve vsakdanjih težav, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog