Vodič

Če iz pipe kaplja

Vodovodna pipa je ventil, ki uravnava dotok vode. Med tem, ko vrtimo ročaj pipe, rahljamo vgrajeno tesnilo ali pa ga pritiskamo na odprtino za dotok vode. Če kljub privitemu ročaju iz pipe še zmeraj kaplja ali curlja, je tesnilo po vsej verjetnosti poškodovano. To je pogost pojav pri starejših pipah, saj se tesnilo s časoma obrabi in pretrga. Njegova zamenjava nam bo vzela manj kot pol ure.

Preden se lotimo zamenjave tesnila, moramo zapreti dotočni ventil vode. Le ta je po vsej verjetnosti nameščen pod umivalnikom ali v bližini pipe. Če tega ventila v kopalnici nimate, bo treba zapreti glavni ventil vodovodne napeljave. Ko to storimo, pipo odpremo in počakamo, da voda preneha teči.

Zaščitno kapo, ki pokriva ventil, ovijemo s staro krpo ali kosem starega usnja, da pri montaži ne bomo poškodovali površine armature. Nato z ustreznimi kleščami odvijemo zaščitno kapo. Z viličastim ključem ustrezne velikosti odvijemo še ventil in ga izvlečemo iz ohišja. Na spodnjem delu ventila je tesnilo, ki je na ventil privito z vijakom in matico. Z enim ključem ali cevnimi kleščami primemo ventil, z drugim pa odvijemo matico. Paziti moramo, da ne poškodujemo navojev na ventilu ali same matice. Poškodovano tesnilo odstranimo in očistimo podlago, na katero bomo namestili novo tesnilo. Namestimo novo tesnilo in privijemo matico. Preverimo, če se novo tesnilo dobro prilega. Ventil privijemo nazaj v ohišje in ga zategnemo s ključem. Prav tako namestimo nazaj zaščitno kapo, ki jo pri privijanju s kleščami zopet zaščitimo s kleščami, da ne bi poškodovali kovine.

Na koncu odpremo le še dotočni ventil vode, ki smo ga na začetku zaprli.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog