Vodič

Kopalniške zavese - poceni prenova kopalnice


Da se boste lahko pohvalili z »novo« kopalnico, ni potrebno nobenega vrtanja in nobenega fugiranja. Dovolj je le nekaj domišljije pri izbiri kopalniških dodatkov. Starim ploščicam, umivalniku, kotličku, straniščni školjki in kopalni kadi ali tušu lahko daste s tem namreč popolnoma moderen videz. Prodajalne s kopalniško opremo danes nudijo množico kopalniških »pripomočkov«, ki se med seboj skladajo tako v obliki kot barvi, stanejo pa mnogo manj, kot če bi dejansko renovirali.

V enakem vzorcu ali stilu lahko dobite tako posodice za milo kot stojalo za zobne ščetke, držala za brisače, kopalniške preproge, posodice za shranjevanje bombažne vate in drugih drobnarij, nedrseče vložke za v kad (ki se pritrdijo z vakuumskimi pritiskači) in ščetke za stranišče. Torej večinoma drobnarije, razen enega pomembnega elementa, ki je pravzaprav ogromen: kopalniške zavese za tuš oziroma kopalno kad.
 

Predsodki o zavesah

Marsikdo je prepričan, da kopalniške zavese niso estetske, in so zato primerne zgolj za začasno rešitev ali pa uporabo na vikendu ali v kakšnem študentskem stanovanju. Da sta lahko tuš ali kopalna kad lepa zgolj, če imata kabino iz stekla, po možnosti še barvnega, ukrivljenega ali peskanega. Vendar nam notranji oblikovalci vse bolj pogosto dokazujejo nasprotno – zavesa nudi več možnosti tako v vzorcih kot barvah in seveda za bistveno manj denarja ustvarja prijeten ambient.

Naslednji pomislek gre na račun higiene. Zavese naj bi namreč sčasoma postale prav groznega plesnivega videza, medtem ko je kabine iz »pleksija« ali stekla enostavno očistiti. Seveda tudi to ne drži. Tudi steklo je potrebno čistiti redno, da se na njemu ne nabere vodni kamen, »pleksi« pa je dovzeten tako za nalaganje apnenca kot nabiranje plesni in postane z leti neprijetne rjavkaste barve. Če imate kabino z vratci na plastičnih vodilih, bo tudi plastika sčasoma spremenila barvo, v utorih vodil pa se bo kot posledica stalne mokrote nabrala rjava sluz. Še večja težava pa je silikon, s katerimi so zadelane špranje med kadjo in vodili ter med kabino in ploščicami na steni – tudi ta postane grozen.

In zakaj so zavese drugačne? Prvič zato, ker jih lahko danes večinoma perete v pralnem stroju, tako z detergentom kot belilom. In drugič, ker jih lahko takrat, ko se na njih pojavijo madeži, enostavno vržete proč ter zamenjate z novimi – ne le zato, ker so v primerjavi s kabinami poceni, temveč tudi zato, ker jih lahko enostavno »zmontirate« sami.
 

Nič več le dolgočasna plastika

Zavese za tuš še zdaleč niso več dolgočasne, saj jih odlikujejo moderni vzorci in barve, prav tako pa niso zgolj plastične, temveč tudi tekstilne. Vsekakor niso več zgolj »dvodimenzionalne«, temveč v prav zanimivih oblikah, na nekatere pa lahko s pomočjo plastičnih stiskačev (»netov«) pritrdite različne dodatke, na primer gumijaste rožice. Potrebam sodobnih ljudi so se prilagodile z dimezijami, saj lahko izberete širine vse do 240 cm, in modernimi držali – ta so lahko oglata ali zaobljena v loku, barvna, teleskopsko raztegljiva in z različnimi rinkami za obešanje.
 

Red in čistoča

In kako lahko poskrbite, da bodo zavese čiste? Najprej s pravilno izbiro dimenzij: nikoli namreč ne smejo biti tako dolge, da bi se pri kopanju ali tuširanju s spodnjim delom namakale v vodi. (Če ste se pri merah ušteli, si boste morali pomagati z olfa nožem…) Prav tako morate z zavese vedno s toplo vodo sprati ostanke mila, olja za tuširanje ali kopalne soli. Zavesa naj se vedno suši raztegnjena, da se čim hitreje znebite vlage, pa vklopite tudi ventilator.

Čiščenje in odstranjevanje madežev plesni sta odvisna od materiala, iz katerega je zavesa. Če imate impregnirano tekstilno zaveso, jo lahko z perete z detergentom pri 40 stopinjah in jo vsake toliko tudi zelo previdno zlikate, madeže pa odstranite z razredčenim belilom. Plastične zavese iz vinila se ravno tako perejo na 40 stopinjah in v nekaterih primerih dovoljujejo belilo; tiste iz materiala PEVA se lahko perejo zgolj ročno, belilo pa ni dovoljeno.
 

Težave s prostorom

Praviloma je tako, da je kopalnica najmanjši prostor v hiši. Tako si marsikdo ne more privoščiti več kot kad za tuš v najmanjši dimenziji, mnogokrat pa je ta celo polkrožna in zato še manjša. Tudi na takšne kadi je možno namestiti kabino iz trdih materialov, vendar pa vas bo ta pri tuširanju še bolj ovirala – pri umivanju las se boste s komolci zaletavali vanjo, ravno tako pa se ne boste mogli toliko skloniti, da bi dosegli nižje od kolen. V takšnem primeru je zavesa za tuš že sama po sebi idealna rešitev, saj je mehka in se vda pod pritiskom telesa.

Nekateri proizvajalci kopalniških zaves pa so pomislili ravno na takšne primere ter zasnovali »zavese«, ki so čisto posebne. Pravzaprav bi jih skoraj težko imenovali za zavese, saj imajo obliko polkrogle. Gre za sisteme imenovane »iglu«, ki so med samim tuširanjem videti tako, kot da bi bili zaprti v jajce. Zgornji in spodnji del sta od stene odmaknjena toliko, da varno ščitita pred iztekanjem vode ter njenim škropljenjem navzven, srednji del pa je toliko izbočen, da precej sega čez rob kadi. S tem dobite okoli trupa svojega telesa ravno prav dodatnega prostora, da temeljito umivanje ni več težava. Ko s tuširanjem zaključite, se iglu popolnoma zloži in stisne ob steno nad držalom za ročko tuša.

Pri skromnem prostoru pa so težavni tudi drugi elementi kopalnice. Na primer površine za odlaganje mil, šamponov, ščetk, glavnikov, britvic… In tudi tu si lahko pomagate z zavesami – takšnimi z velikimi žepi, v katere lahko shranite prav vse, kar potrebujete za tuširanje. Če nimate kam s potrebščinami, ki jih potrebujete »na suhem«, na primer s palčkami za ušesa, želejem za lase ali vse mogoče šminke vaše partnerke, pa jih lahko enostavno obrnete tudi tako, da so žepi na zunanji strani.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog