Vodič

Tropski dež - zdravo prhanje za nižjo ceno
Med proizvodi in inovacijami, ki so namenjeni opremljanju kopalnic, jih večina stremi k zniževanju stroškov, saj je kopalnica oziroma skrb za osebno higieno v marsikaterem domu zelo potratna – tako kar se tiče porabe vode kot njenega ogrevanja. Če v svojo prho namestite armaturo (pa naj gre za fiksno stropno ali premično ročko), ki jo trgovci radi ponujajo pod imenom »tropski dež«, pa boste prihranili pri obojem, hkrati pa poskrbeli še za svoje zdravje.

Kakšne so armature »tropski dež«?


Pri armaturah, ki obljubljajo prhanje podobno tropskemu dežju, ni toliko pomembno, ali je sama armatura enoročna ali dvoročna, klasična ali termostatska. Najpomembnejše je, da je pred iztekom vode iz rozete poskrbljeno za mešanje zraka in vode.

Večina »dežnih« prh ima veliko rozeto, največkrat pa je ta fiksna oziroma montirana na strop, čeprav to ni nujno – morda se res zdi bolj estetsko, vendar je potrebno poskrbeti za podometno inštalacijo (kar marsikomu ni všeč), samo prhanje pa je nekoliko težje (zaradi nepraktičnega umivanja intimnih delov). Rozeto je pogosto možno tudi regulirati, tako da so lahko kapljice nežnejše ali močnejše.

Glavna inovacija »dežnih« prh je seveda dovajanje kisika v vodo, kar pomeni, da so vodne kapljice z njim obilno »prepojene«. To po eni strani zmanjša porabo vode za tuširanje in s tem tudi količino energije, ki jo potrebujemo za ogrevanje te vode, po drugi pa naj bi imelo tudi pozitiven vpliv na naše zdravje oziroma na zdravje kože, saj kisik pomaga poživljati kožo in ohranjati mladost kožnih celic.

Kako izbrati armaturo za »dežno prhanje«?


Vsaka armatura, ki v vodo hkrati dovaja kisik, ne daje istega rezultata. Potrebno je poskrbeti predvsem za kakovostno armaturo, ki lahko pospeši hitrost vode in hkrati dovaja kisik, kar pomeni, da bo pritisk vode dober, ne glede na to, ali na glavi armature nastavimo opcijo prhanja s kot meglica nežnim pršenjem vode, ali z nekoliko močnejšimi masažnimi curki. Prepričajte se torej, da gre za proizvod proizvajalca, ki zagotavlja dober pritisk, saj v njem gotovo ne želite nihanj.

Tudi v tem, koliko kisika se primeša vodi, so precejšnje razlike – več obogatitve s kisikom pa seveda pomeni manjšo porabo vode. Najboljše prhe lahko dodajo vodi tudi do desetkrat več kisika, kot ga je sicer.


Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog