Vodič

Domača infrardeča savna
Savnanje je blagodejno in hkrati pomaga krepiti imunost, zato se zlasti v zimskih mesecih marsikdo odloči za takšno obliko sproščanja. Za užitke v savno pa vam ni treba v najbližji center dobrega počutja, temveč lahko savno izgradite tudi doma – tudi tako imenovano infrardečo savno, ki je v zadnjih letih najbolj priljubljena.

Zakaj ravno IR savna?


IR savne so podobne finskim, kar pomeni, da omogočajo suho savnanje v leseni kabini, vendar pa poteka savnanje pri nižjih temperaturah (od 50 do 60 stopinj). Za razliko od finske savne se ne uporablja peči, temveč se prostor segreva s pomočjo infrardečih grelcev, katerih prednost je, da je zgolj del toplote namenjen segrevanju zraka, večina pa neposredno ogreva telo – IR grelci nas grejejo podobno kot sonce. To pomeni, da so stroški za ogrevanje precej nižji kot pri finski savni, zaradi česar so IR savne za domačo uporabo še bolj priljubljene.

Tipske savne ali samogradnja?


Če želite savno v lastnem domu, se lahko odločite za nakup tipske savne oziroma tipske kabine, kjer lahko izbirate tako med različnimi velikostmi kot med različnimi vrstami lesa, iz katerega je kabina narejena. Za izdelavo savne je potreba uporabljati dobro sušen, mehak brezsmolni les, zato se najpogosteje uporabljajo nordijska smreka ali bor, kanadski hemlock, rdeča cedra in podobno, od našega lesa pa je najboljši les smreke ali bora s področja Gorenjske – torej s hladnejšega področja, kjer drevesa rastejo počasneje. Te vrste lesa imajo tudi prijeten vonj po lesu. Za izdelavo notranjih elementov, na primer klopi in ležalnike, pa se lahko uporabljajo tudi manj »eksotične« vrste lesa, na primer lipa.

Del kabine savne so tudi vrata, pri čemer so lahko ta lesena, ali pa se odločite za vrata iz kaljenega stekla, kar bo nekoliko dražje.

Pri samoizgradnji savne ne pozabite tudi na osvetljavo. Luči morajo biti odporne na visoke temperature! Če ima savna steklena vrata ali okno, bo morda za dodatno ali večerno razsvetljavo zadoščala že solna lučka ali dve.

Ker so IR savne tako imenovane suhe savne, je pri njih najmanj težav z izolacijo. Če boste izdelali savno iz masivnega lesa ali celo iz brun, naj bo debelina lesa 4 centimetre ali več. V tem primeru dodatna izolacija ni potrebna. Če ne boste uporabljali masivnega lesa, temveč panele, je potrebna tako plast toplotne izolacije (5 cm v stenah in 10 cm na stropu) kot paroneprepustna folija. Tudi tla naj bodo primerno izolirana, še bolje pa je, da poskrbite za talno gretje.

Če savna ne bo samostoječa oz. bo umeščena med že obstoječe stene, boste imeli z izgradnjo kabine seveda najmanj težav in najmanj stroškov.

Pri izdelavi kabine ne pozabite na to, da je v savni potrebno tudi zračenje. Najbolj enostavno bo, če vgradite loputo, ki jo odprete po savnanju, hkrati pa odprete tudi vrata savne, seveda pa se lahko odločite tudi za zračnik z ventilatorjem.

Gretje in upravljanje


Najbolj bistven del savne so grelci. Pri infrardečih savnah se uporabljajo klasični ali kakovostnejši karbonski IR grelci, ki se jih namesti na stene savne. Grelci morajo biti nameščeni tako, da sevajo na področje celotnega telesa. Grelce se upravlja s kontrolno enoto, ki je nameščena na zunanji strani savne, z njo pa upravljamo tako toploto kot vlažnost in čas delovanja grelcev. Dandanes se uporabljajo večinoma digitalne kontrolne enote, ki omogočajo več funkcij, vendar pa se še vedno lahko odločite tudi za analogno krmiljenje, ki vas bo stalo manj.

Poleg kabine, grelcev in kontrolne enote, se lahko odločite tudi za neobvezne dodatke, na primer vgradnjo radia. Še bolj pomembno pa je, da pred pričetkom uporabe savne kupite dezinfekcijsko sredstvo za čiščenje savne – tudi sicer ne pozabite, da se v savni zaradi znojenja in toplote lahko hitro razmnožijo mikroorganizmi, zato tudi doma pri savnanju sedite oziroma lezite na brisačo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog