Vodič

Letna kuhinja

 

Letna kuhinja nam v toplih poletnih dneh olajša kuhanje, prav tako pa tudi povezuje med druženjem s prijatelji. Letnih kuhinj so se najprej domislili v tistih toplih delih sveta, kjer je preko dneva čas za »siesto«, zvečer pa za »fiesto« - gospodinje so proti večeru raje kuhale na prostem, kot pa v vročih in zadušljivih notranjih prostorih. Danes zaradi sodobnih tehnologij hlajenja objektov in močnih kuhinjskih nap, ki sproti odstranjujejo soparo in vonjave s štedilnika, potrebe po kuhanju zunaj ni zaradi lažjega prenašanja vročine, temveč predvsem zato, ker nam je tako pač všeč – kuhanje na prostem je nekaj svojevrstnega.
 

Kako zasnovati letno kuhinjo?

Letna kuhinja je lahko večja ali manjša. Manjše kuhinje sestavljajo korito s pipo za vodo in žar, večje pa imajo nekoliko večja korita, kjer je možno tudi pomivanje posode, velik delovni pult, vgrajen kamin za zunanjo peko in tudi štedilnik, kot zadnji element pa je pomemben hladilnik – ta je lahko manjši ali večji, v najprestižnejših letnih kuhinjah pa je eden namenjen živilom (hrani), drugi pa hlajenju pijače. Pri kuhinji je nujno poskrbeti za dober dimnik, ki bo dim s kamina usmerjal proč od kuhinje oziroma od prostora z mizo in stoli, prav tako pa ni odveč napa nad štedilnikom, da se bo odvajala para in nam tako pri kuhanju ne bo v poletni sopari še bolj vroče kot sicer.

Elemente je potrebno smiselno razporediti, tako da je potrebno med kuhanjem čim manj »sprehajanja« od enega do drugega.

Ne pozabite na priključke za elektriko in večerno razsvetljavo!

Letna kuhinja naj se nahaja pod nadstreškom. Ta bo ob krajših poletnih nevihtah nudil zaščito pred dežnimi kapljami, prav tako pa bo ščitil pred soncem oziroma skrbel za senčenje. Kadar ni mogoče zgraditi fiksnega nadstreška, si lahko seveda pomagate s senčniki.

Letna kuhinja je lahko premična ali fiksna. Fiksne so običajno pod velikimi nadstreški, elementi pa ostanejo zunaj tudi pozimi. To pomeni, da je potrebno kupiti elemente, ki so odporni na vlago, sicer bodo leseni deli pričeli hitro gniti ali plesneti, kovinski pa bodo rjaveli.

Premične kuhinje so primerne zlasti za tiste, ki pozimi kuhinjskim elementom ne morejo nuditi zadostne zaščite in jih bodo preko zime zato raje spravili v suh in pred snegom ter dežjem zaščiten prostor.
 

Na kaj še velja pomisliti?

Letno kuhinjo je najbolje postaviti ob zidu hiše, saj tako ne bo na prepihu. Nahaja naj se v bližini terase z mizo, kjer boste poleti uživali v obedih in druženju. Če imate otroke, naj bo letna kuhinja na isti strani kot otroška igrala oziroma zelenica namenjena igri, da boste lahko imeli tudi med kuhanjem nadzor nad tem, kaj počnejo otroci – še zlasti, če imate v bližini tudi bazen.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog