Delovna soba

Delovna soba je prostor, kjer lahko uresničimo vso domišljijo. V njej se lahko ukvarjamo s konjički, pri katerih potrebujemo prostor in mir (npr. lepopisje, urejanje zbirk,…) ali pa opravljamo čisto vsakdanja dela, kot so npr. likanje in šivanje. Pomembno je, da se bomo tu vedno počutili prijetno, neodvisno od opravil, ki jih bomo opravljali.

Izbor ustrezne lokacije je ključnega pomena, če želimo uspešno združiti delo in konjičke. Tako moramo ta prostor do neke mere ločiti od ostalega doma, kar je sicer značilnost vseh delovnih prostorov. Le v primeru, da želimo med delom nadzorovati otroke pri igri ali se družiti z ostalimi člani družine, je bolje urediti delovni kotiček v katerem izmed prostorov. Vendar pa moramo pri tem upoštevati, da bo takšen kotiček vplival na razpoloženju vseh v prostoru.

V prvem koraku načrtovanja delovne sobe napravimo seznam vseh opravil, ki jih bomo opravljali. Na osnovi tega izberemo ustrezen prostor in namestimo pohištvo. V prostoru mora biti dovolj električnih vtičnic, da bomo lahko priključili vse naprave. Umivalnik ali vodno korito s tekočo vodo je primerno, če se ukvarjamo z različnimi konjički, pri katerih potrebujemo vodo. Pri tem velja razmisliti tudi o topli vodi. Vse delovne površine moramo osvetliti tako, da si med delom ne delamo motečih senc, prostor pa naj bo osvetljen tudi z osrednjo lučjo. Misliti moramo tudi na varnost. Če bomo v prostoru shranjevali kemikalije, morajo te biti zaklenjene in na takem mestu, da jih otroci ne bodo dosegli. Tudi ključavnica na vratih je dobrodošla.

Načrtovanje pohištva je verjetno najbolj zahtevni korak pri urejanju delovne sobe. Od pohištva je namreč odvisno ali bomo lahko v sobi opravljali vsa dela, ki smo si jih zamislili. Primerno je podobno pohištvo, kot ga uporabljamo v kuhinji ali jedilnici: omare v katere lahko damo večje predmete, manjši predalniki, omare s steklenimi vrati,… Velikost omar in razporeditev polic mora ustrezati našim zahtevam. Če v pohištvenih trgovinah ne najdemo ustreznih omar, jih damo narediti po meri. Predmete, ki jih potrebujemo pogosteje, razporedimo tako, da nam bodo lažje dostopni, kot predmeti, ki jih potrebujemo redkeje.

Delovne površine oblikujemo tako, da bodo ustrezale vsem našim opravilom. Mesto, kjer bo delovna površina, je določeno z dnevno svetlobo. Stol mora biti ustrezno ergonomsko oblikovan, da ne bomo imeli težav s sedenjem.

Ko se odločamo za tla, najprej pomislimo na praktičnost uporabe posameznih materialov. Preproga verjetno ne bo najbolj primerna. Bolj praktične so keramične ali kamnite plošče in linolej. Če menimo, da bodo tla precej obremenjena, potem lahko ostanejo betonska in jih zgolj prebarvamo z ustrezno barvo. Tudi les je primeren za tla, vendar pa moramo upoštevati nekatere njegove omejitve, kot so obraba, drsenje, občutljivost na morebitno izlitje barv.

Pri načrtovanju delovne sobe ne smemo pozabiti tudi na videz sobe. Ta naj bo takšen, da se bomo v njej dobro počutili. Stene naj ne bodo zasičene s slikami ali drugim okrasjem, temveč naj bodo čim bolj prazne, da bomo lahko nanje obešali različne naše izdelke.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog