Vodič

Oprema sobe za goste

Včasih so imele velike hiše bogatih družin samostojne sobe za goste. V njih so prenočevali obiskovalci, ki so prišli na obisk za več dni. V sodobnih hišah le redko še najdemo sobe, ki bi bile namenjene le gostom. Največkrat jih uporabljamo za drugo dejavnost, ko pa pridejo za več dni na obisk prijatelji ali sorodniki, pa jih predelamo v sobo za goste.

Premišljeno načrtovanje sobe, kot je recimo knjižnica, občasna pisarna ali druga soba, bo gostom zagotovilo vse udobje, ki ga potrebujejo teh nekaj dni prenočevanja pri nas. Pri načrtovanju moramo upoštevati, da spanje v tujem kraju v tuji postelji nikoli ni tako prijetno kot doma. Že drobne pozornosti lahko opazno izboljšajo počutje gosta.

Sobo, ki jo sicer uporabljamo za drugo dejavnost, opremimo tako, da jo lahko hitro spremenimo v sobo za goste. Uporabimo zložljivo posteljo ali kavč. Zložljivo posteljo pospravimo, ko je ne potrebujemo, kavč pa lahko spremenimo v prostor za sedenje. Pazimo le, da sta dovolj velika, če bomo gostili par.

Osvetlitev zelo skrbno načrtujemo. Zadovoljiti mora tako potrebe gostov kot tudi potrebe primarne dejavnosti. Pomagamo si lahko s prenosnimi svetili, ki jih namestimo, ko pridejo gosti.

V sobo moramo namestiti omaro in predalnik, ki ju bodo lahko uporabljali gostje. Pri tem je pomembno, da je pohištvo za goste res namenjeno le njim in v njih ne shranjujemo svojih oblačil ali drugih predmetov. Ne pozabimo tudi na majhno pisalno mizo in stol ali dva. Če je mogoče, namestimo v sobo tudi manjši umivalnik s toplo in hladno vodo. Lahko ga skrijemo v omaro.

Da bo bivanje gostov še bolj prijetno, jim lahko v sobo pred prihodom namestimo še:
  • vazo s svežim cvetjem,
  • košarico s svežimi brisačami, milom in šamponom za lase,
  • steklenico mineralne vode in nekaj piškotov,
  • nekaj knjig ali novih revij za branje,
  • radijski sprejemnik,
  • majhen televizijski sprejemnik,
  • ogledalo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog