Vodič

Vrtni senčniki 

Senčniki so poleti nepogrešljivi, tako za gostinske lokale kot za zasebne domove. Kadar imamo teraso nekoliko odmaknjeno od hiše oziroma želimo zasenčiti prijeten prostor za počitek in druženje sredi vrta, si namreč ne moremo pomagati z nadstreški in roloji, katerih konstrukcija sloni na hiši. In takrat pridejo najbolj v poštev dežnikasti senčniki, ki jih lahko namestimo kjer koli.
 

Sodobni senčniki

Senčniki so danes precej večji od tistih, ki smo jih uporabljali še kakšno desetletje ali dve nazaj – majhne okrogle senčnike, ki so bili nekoč stalnica teras in balkonov, srečamo danes večinoma le še na plažah, saj so lahki in zato enostavno prenosni, medtem ko so senčniki za domače terase precej večji, težji in robustnejši.

Sodobni senčniki za domačo uporabo imajo senčilo najpogosteje v kvadratni obliki ali osemkotni, saj ti mizo in stole pod njimi običajno senči precej bolje kot stara, bolj okrogla senčila. Senčilo je izdelano iz kakovostnih umetnih tekstilnih materialov, ki so odporni na vremenske pojave – dež in sonce. Senčniki za dom običajno niso tako trpežni kot senčniki za gostinske lokale, kjer so materiali pogosto takšni, da prenesejo tudi mraz in sneg.

Kakšna naj bo barva senčnika? Najbolj primerne so svetle barve, torej bela ali »naravna« bež, če izberete senčnik v temni barvi, pa naj bo tkanina obdelana tako, da odbija sončne žarke. Senčniki z vzorci večinoma niso na voljo, predvsem zato, ker vzorci zaradi vremenskih vplivov hitro zbledijo. Izjema so le tako imenovani tajski senčniki - ti so majhni, okrogli in z večjim številom prečk iz centra, saj spominjajo na tradicionalne azijske dežnike, in so pogosto precej dekorirani.

Senčniki se odpirajo na različne načine. Zaradi teže je najbolj primerno odpiranje z navojno ročico ali na poteg s pomočjo vrvice. Klasično ročno odpiranje večinoma ni več v uporabi, saj je precej naporno – senčniki so veliki in težki. Še zlasti to velja za senčnike, ki imajo ogrodje iz lesa, nekoliko manj pa za senčnike z ogrodjem iz lahke kovine. Tudi sicer velja, da so senčniki z lesenim ogrodjem manj praktični, saj je les dovzeten za vremenske vplive in ga je potrebno vzdrževati, medtem ko je barvan aluminij precej bolj trpežen.

Poleg senčnikov, ki imajo nogo oziroma drog nameščeno centralno, in so primerni zlasti za postavitev v središče mize (mize z luknjo za dežnik), so na voljo tudi senčniki, ki imajo roko s strani. Pri njih roka, ki drži zgornji del senčnika, ni v napoto, torej se ni potrebno ukvarjati s tem, da noga ovira postavitev mize in stolov. Poleg teh dveh sistemov pa se pojavlja še sistem, ki ga ponekod imenujejo tudi »Hawaii«, za katerega je značilna roka s strani, vendar nanjo senčnik ni vpet na sredini, temveč s strani – takšni senčniki pri zlaganju zavzamejo manj prostora, saj se senčnik zloži tesno k roki, poleg tega pa omogočajo poleg nastavitve višine tudi enostavno nastavitev naklona (uravnavamo jih vodoravno in navpično). Druga posebnost so večdelni ali multipli senčniki. Pri njih se z enega nosilnega droga odpirata dva ali tudi več senčnikov, kar omogoča senčenje večjih površin. Nekoliko drugačni pa so tudi senčniki z "dvema kapama" - tu je senčnik ob osrednjem delu odprt, nad njim pa je še manjši senčnik - tako je omogočeno boljše kroženje zraka, saj pod senčniki sicer rado postane precej vroče in soparno.

Senčniki zaradi svoje velike teže potrebujejo tudi stabilno podnožje. To je lahko fiksno ali premično, pri čemer je najbolje, da ima kolesca, sicer je prestavljanje težko – podnožja zaradi potreb po stabilnosti namreč z lahkoto dosegajo tudi sto kilogramov.
 

Vzdrževanje vrtnih senčnikov

Senčnik je ob koncu poletne sezone najbolje pospraviti v suh prostor, sicer se lahko na tkanini prične nabirati plesen. Če je to možno, je tkanino dobro sneti s konstrukcije in jo oprati, saj se bodo na njej med uporabo nabrali številni madeži, tako zaradi samega vremena kot zaradi žuželk, ptic in drevesnega listja. Kadar tkanine ni možno sneti, jo očistite s pomočjo gobe in tekočega detergenta, nato pa dobro sperite in posušite.

Pri lesenih senčnikih je potrebno ogrodje vsako leto nekoliko prebrusiti in prelakirati, pri aluminijastih pa je dovolj zgolj poskrbeti, da so stiki ob pričetku uporabe lepo naoljeni in se ne zatikajo.

Tudi med samo sezono velja za senčnik dobro skrbeti, saj kakovostni senčniki nenazadnje niso poceni. To pomeni, da senčnik ob slabem vremenu in preko noči zapremo ter prekrijemo z zaščitno ponjavo oziroma vrečo. Senčnik je nujno zapreti tudi ob vetru, saj se lahko prevrne ali polomi, kar je nevarno tudi za ljudi.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog