Vodič

Obnova starega pohištva

Kadar staro pohištvo obledi in ni več v pravi funkciji uporabe, ga je treba obnoviti. Da bo dobilo zopet podobo preteklosti in kakovosti. Največkrat se namreč dogaja, da je takšno pohištvo razmajano, popokano, nima več barvnega sijaja, predali in vratca škripajo, kljub temu pa vemo, da bi pravilna obnovitev spravila marsikateri kos v svoje novo življenje. Težava pa nastopi takrat, ko ne vemo, kako bi se zadeve lotili. Kje sploh začeti?

1. Najprej pohištvo temeljito očistimo vsega prahu in ostalih motečih delcev, predvsem mastnih madežev. To storimo z mešanico kisa in vode, na bolj mastnih delih lahko uporabimo tudi amonijak.

2. Zalepimo tiste kose, ki staremu pohištvu manjkajo oziroma so razmajani, za kar je potrebno, da vsak kos posebej razstavimo in ga ponovno sestavimo. Pri tem bodimo pazljivi na posamezne kose, da pohištva še dodatno ne poškodujemo. Odstranimo vse razpadajoče dele in staro lepilo in šele nato z lepilom za les sestavimo kos po kosu nazaj. Postopek lepljenja naj bo raje dolgotrajnejši in strpnejši in pri večjih kosih z uporabo mizarske sponke, ki bo pospešila in učvrstila proces lepljenja. Posebej pazimo na prašne delce, da ne pridejo v stik z lesom.

3. Sledi brušenje posameznih delov pohištva, tam, kjer je pohištvo nagrizeno, razpadajoče in nima več gladke površine. V roke vzamemo brusni papir, primeren za les in ustvarimo gladko površino. Razjede in razpoke, torej majhne odprtine, zakitamo s kitom za les. Posušeni kit ponovno pobrusimo, da zopet dobimo gladko površino.

4. Tam, kjer manjkajo večji kosi površine, jih nadomestimo z novimi. Za to je treba izdelati šablono, da bodo spoji skoraj nevidni in prilegajoči. Pri tem uporabljamo olfa nož, prilegajočo površino pa potem prilepimo s segrevanjem, če je potrebno.

5. Preverimo, kaj se dogaja z lakiranimi površinami. Razpokan star lak odstranimo z brušenjem.

6. S svežimi barvami prebarvamo tiste dele pohištva, ki so poslikani, če pohištveni kos vsebuje poslikavo. To je zelo natančno in zahtevno delo. Če je barva samo obledela, potem osvežitev ni tako zahtevna. V primeru, da je vzorec poslikave na določenem delu manjkajoč, pa je najprej treba izrisati vzorec in šele nato uskladiti barve s pripadajočimi odtenki staremu vzorcu. Pri zahtevnejših nalogah priporočamo strokovno roko.

7. Površine, s katerih smo odstranili lak in pobarvane površine prelakiramo z brezbarvnim lakom za les. Odločamo se lahko med sijajem, mat ali polmat učinkom. Lakirane površine nato spoliramo z lanenim oljem ali drugim sredstvom za poliranje. Priporočamo večkratno ponovitev postopka z lanenim oljem, z vmesnimi sušenji, kajti laneno olje odlično ščiti pohištvo pred zunanjimi vplivi, hkrati pa je dober odbojnik vseh maščob.

Špela Zorčič

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog